Росія може піти із Запорізької АЕС в обмін на гарантії безперебійного транзиту нафти та газу через Україну – «Медуза» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія може піти із Запорізької АЕС в обмін на гарантії безперебійного транзиту нафти та газу через Україну – «Медуза»

Getty Images

Росія не планує повністю залишати окуповану територію Запорізької області, але готова піти із Запорізької АЕС. Її нібито можуть передати або Києву, або МАГАТЕ, пише «Медуза» із посиланням на джерело, близьке до Кремля, а також співрозмовника, близького до уряду РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше російська влада публічно відкидала можливість виведення військ із Запорізької АЕС. Ба більше, 5 жовтня президент РФ Володимир Путін підписав указ про перехід атомної станції у власність Росії та створення федерального унітарного підприємства «Запорізька АЕС».
  • За словами джерел російського ЗМІ, в обмін на виведення військ з АЕС російська влада нібито сподівається отримати гарантії безперебійного транзиту нафти й газу територією України. 
  • Співрозмовники «Медузи» стверджують, що у Кремлі та уряді «є готовність до угоди». «Качати і продавати (нафту і газ) дуже важливо для російського бюджету», – сказало джерело. 
  • Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков у листуванні з виданням відкинув можливість такої «угоди» по Запорізькій АЕС.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередачі, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

5 жовтня Путін дав доручення прийняти у власність обʼєкти захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Так званий указ діятиме від моменту підписання. «Указом» станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».

Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатому» перевищує 28 млрд грн, повідомили в компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні