Категорія
Новини
Дата

НАБУ оголосило у розшук екснардепа Грановського. Його підозрюють у завданні 93 млн грн збитків ОПЗ

1 хв читання

Колишній народний депутат Олександр Грановський оголошений у розшук. Інформація про це зʼявилась на сайті НАБУ. Грановського підозрюють в організації злочинної схеми, яка завдала шкоди АТ «Одеський припортовий завод» на 93,3 млн грн.

Ключові факти

«НАБУ розшукує колишнього народного депутата України, якого вважають організатором корупційної схеми завдання 93,3 млн грн шкоди АТ «Одеський припортовий завод» (99,57% належать державі)», – йдеться у повідомленні пресслужби НАБУ.

Олександр Грановський оголошений у розшук

НАБУ оголосило у розшук екснардепа Грановського

Контекст

21 жовтня НАБУ повідомило про підозру організатору злочинної схеми, реалізація якої під час продажу мінеральних добрив завдала шкоди ОПЗ (99,57% належать державі). Йдеться про народного депутата VIII скликання Олександра Грановського.

Слідство встановило, що в березні-грудні 2015 року на той час народний депутат спільно з довіреною особою організував схему продажу мінеральних добрив з ОПЗ заздалегідь визначеній компанії за цінами, нижчими від ринкових.

Згідно з оформленими угодами, приватна компанія нібито перепродавала продукцію підприємства іноземним компаніям із реального сектору економіки за ринковими цінами, хоча насправді постачання продукції здійснював безпосередньо Одеський припортовий завод. Як наслідок ОПЗ недоотримав дохід на суму близько 93,3 млн грн.

У рамках розслідування в березні 2020 року повідомлено про підозру чотирьом учасникам злочинної схеми: заступнику директора та начальнику відділу ОПЗ, власнику компанії-нерезидента – учаснику корупційної схеми, а також довіреній особі нардепа.

Одеський припортовий завод є найбільшим хімічним підприємством України та входить до переліку підприємств великої приватизації. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ. У вересні 2021 року завод зупиняли через проблеми з постачанням газу і нерентабельність, а на початку квітня законсервували через воєнний стан. Працівників відправили у безстрокову відпустку.

Новий голова Фонду держмайна Рустем Умєров ініціює відновлення великої приватизації. Інвесторам запропонують щонайменше три великі державні підприємства – Одеський припортовий завод, Об’єднану гірничо-хімічну компанію, Запорізький титано-магнієвий комбінат. Про це він розказав в інтерв’ю Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні