Категорія
Новини
Дата

НАБУ проводить обшуки в голови Дніпропетровської ОВА Резніченка у справі «Великого будівництва» – «Схеми»

1 хв читання

У Дніпрі детективи Національного антикорупційного бюро України проводять серію обшуків у фігурантів кримінальної справи, пов’язаної із «Великим будівництвом», серед яких – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко, пишуть «Схеми» із посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Згідно з даними джерел, обшуки почалися вранці 26 грудня. Детективи проводять слідчі дії безпосередньо у приміщенні Дніпропетровської ОВА – кабінеті самого Резніченка, а також у Департаменті житлово-комунального господарства, який є відповідальним за закупівлі в межах будівництва і реконструкції доріг та низці інших департаментів ОВА.
  • Також обшуки провели у підрядників ДОВА – у приміщеннях фірми «Будінвест Інжиніринг», на виробничих підприємствах та у пов’язаних осіб компанії.
НАБУ проводить обшуки в голови Дніпропетровської ОВА Резніченка у справі «Великого будівництва» – «Схеми» /Фото 1

Контекст

У березні – жовтні 2022 року держава витратила на дороги 8 млрд грн. Пʼяту частину цих коштів освоїла компанія з дніпровською пропискою – «Будінвест Інжиніринг». Уряд та місцева влада витратили майже 7,9 млрд грн на дорожні роботи з початку повномасштабного вторгнення, підрахував проєкт «Наші гроші», що спеціалізується на аналізі держзакупівель. Найбільшу частку дорожнього бюджету отримала маловідома дніпровська компанія «Будінвест Інжиніринг» – 1,5 млрд грн, або майже 20% усіх коштів. Торік компанія була на 10-му місці за отриманими грошима. У 2020-му вона не входила до списку найбільших 40 підрядників.

У листопаді журналісти опублікували розслідування про те, що «Будінвест Інжиніринг», яка освоїла вже 1,5 млрд грн на ремонті доріг у Дніпропетровській області, напряму пов’язана з керівником ОВА Валентином Резніченком, від якого залежить, кому і в яких обсягах виділяти бюджетні кошти області.

Половина компанії була записана на професійну спортсменку, тренерку із пауерліфтингу в Дніпрі Яну Хланту. За інформацією «Схем», вона – близька особа для Резніченка, вони разом багато подорожували за кордон. Окрім того, Хланта пересувається на автомобілі Різниченка та отримувала зарплату в його фірмі.

У межах президентського проєкту «Велике будівництво» позаминулого року відремонтували 7288 км доріг. Середня вартість 1 км – 20,7 млн грн. За 57 млрд грн у 2021 році можна було відремонтувати 2750 км доріг. У 2023-му – значно менше, оскільки собівартість дорожніх робіт зросла приблизно на 50%, каже власник компанії «Автострада» Максим Шкіль. 2023 році бюджет Державного дорожнього фонду становитиме близько 70 млрд грн. Ці гроші підуть на відновлення мостів та доріг в постраждалих від бойових дій регіонах, інші проєкти заморожені на час війни, йдеться в матеріалі Forbes.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні