Категорія
Новини
Дата

НАБУ за весь час діяльності повернуло в дохід держави 6,7 млрд грн – заступник директора

Відшкодування збитків в межах кримінальних впроваджень НАБУ та САП з 2015 року і станом на 30 червня 2023 року досягло 6,7 млрд грн. Це ті кошти, які вже надійшли до держбюджету, повідомила заступниця голови НАБУ Поліна Лисенко в ефірі Business Breakfast із Володимиром Федоріним.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У провадженні НАБУ наразі 627 розслідувань на 250 детективів. «Це забагато, враховуючи обсяг та складність цих справ», – зазначила Лисенко. 
  • За її словами, загалом у НАБУ – майже 700 «компетентних людей для яких честь та ділова репутація не просто слова, а стиль життя».
  • «Звертаюсь до бізнесу, громадянського суспільства та журналістів з проханням підтримати нас у двох ініціативах – збільшення штату ще на 300 співробітників. Друга – створення експертної інституції при НАБУ», – зазначила заступник голови НАБУ.
  • Вона наголосила, що збільшення штату НАБУ на 300 співробітників протягом трьох років коштуватиме держбюджету 400–500 млн грн на рік.
  • «Перед нами стоїть два виклики – розслідування системної корупції під час війни і другий виклик – розслідування корупції у післявоєнному відновленні», – заявила Лисенко. 
  • За понад вісім років роботи станом на 30 червня в НАБУ – майже 400 підозрюваних та близько 472 обвинувальних акти, 946 обвинувачених та 115 обвинувальних вироків. «Це при наявності ресурсної бази, яка є зараз, – 250 детективів та 50 аналітиків», – додала Лисенко.

НАБУ

Національне антикорупційне бюро – центральний орган виконавчої влади із спеціальним статусом, на який покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних та інших кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності, а також запобігання вчиненню нових. Зокрема, Бюро розслідує корупційні справи, до яких причетні держслужбовці категорії «А» (вищий корпус держслужби, так звані «перші» керівники).

НАБУ утворене президентом України 16 квітня 2015 року на чолі з директором Артемом Ситником. 6 березня 2023 року новим директором НАБУ було призначено Семена Кривоноса.

Контекст

Боротьба з корупцією – одна з рекомендацій, наданих Європейською комісією Україні при отриманні статусу кандидата на членство в ЄС. Корупція також стоїть на заваді нашого вступу в НАТО.

Минулого року Верховна Рада затвердила Антикорупційну стратегію на 2021–2025 роки. У ній вказано, що подальша боротьба з корупцією залишається однією з основних вимог суспільства.

«Запит суспільства на боротьбу з корупцією суттєво зріс під час війни», – зазначив в одному з останніх інтерв’ю голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков. Це підтверджують результати опитування, проведеного Transparency International Ukraine. 77% населення вважають корупцію ключовою проблемою майбутньої відбудови України.

Відповідно до Державної антикорупційної програми, стійкий запит населення, трансформований (гіпертрофований) у запит на масове кримінальне переслідування високопосадовців, – проблема, яка ускладнює боротьбу з корупцією. До того ж відсутність значної кількості обвинувальних вироків, що передбачають позбавлення волі (або їх недостатній публічний розголос), формує враження щодо неспроможності антикорупційної реформи досягнути мети.

Чи реальна боротьба з корупцією, читайте в матеріалі адвоката Дениса Шкаровського для Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні