Семен Кривонос, директор Національного антикорупційного бюро. /Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ)
Категорія
Гроші
Дата

«Білий бізнес мусить звертатись до НАБУ, щоби змінити правила гри». Бліцінтервʼю директора Антикорупційного бюро Семена Кривоноса

Семен Кривонос, директор Національного антикорупційного бюро. Фото Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ)

Директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос став гостем «Форуму підприємців» Forbes Ukraine. У публічному інтервʼю з редактором-засновником Forbes Ukraine Володимиром Федоріним він розповів про головне завдання НАБУ, резонансні кримінальні справи та закликав бізнес звертатися до правоохоронців, аби побороти системні побори від чиновників

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Forbes публікує відредаговану та скорочену для зрозумілості версію інтервʼю.

Які критерії ефективності в НАБУ? Як ви пріоритезуєте свою діяльність?  

Основний показник для правоохоронних органів – кількість обвинувальних актів, направлених до суду, вироків. Це важливо. Але головний показник для нас – знищення схемної, системної корупції в цілих галузях.  

У НАБУ також є така важлива функція – рекомендувати органам державної влади усувати причини виникнення корупції. І ці органи мусять реагувати на такі речі. 

Остання наша справа по «Укрзалізниці». Ми комунікували, що понад вісім керівників департаменту закупівель УЗ були затримані саме НАБУ з 2015 року і до сьогодні. Ми направляли Кабміну декілька рекомендацій, аби усунути ті корупційні ризики: змінити середовище, в якому постійно виникають бек-офіси, які збирають кошти, виникають «прилипали», «рішали» тощо. 

Ці рекомендації досі залишаються актуальними. Ми працюємо саме в напряму системних змін, щоб це призводило до зміни правил гри. 

Корупція в енергетиці зараз зашкалює, там дуже багато державних підприємств. Державних, так би мовити, управлінців, бек-офісів. Коли ви прийдете до енергетиків? 

Ми постійно до них ходимо. У нас є цілий внутрішній підрозділ у головному підрозділі детективів, який спеціалізується на розслідуванні у сфері енергетики. Ми доволі багато проваджень розслідуємо саме щодо зловживань у цій сфері. 

Ми, звісно, не комунікуємо проміжні слідчі дії – обшуки, допити – комунікуємо вже на етапі пред’явлення підозри. Але навіть із нещодавніх справ є ті, що стосуються вугільної галузі, енергетичної. Там пред’явлено низку підозр щодо доволі серйозних топпосадовців, прізвища не буду називати.  

Нещодавно пред’явлено підозру одному з керівників серйозної держкомпанії, але це стосується подій 2020 року. Дуже важливо відзначити – ці складні економічні злочини, особливо у сфері енергетики, публічних закупівель, займають тривалий період часу.  

І ми комунікуємо. Перше – збільшення чисельної штатності детективів, тому що в нас попереду процеси відновлення, ми розуміємо, що й рівень корупційних ризиків зросте, і навантаження на Бюро вже досить серйозне.  

Також ми комунікуємо створення експертної установи при НАБУ, тому що тривалий розгляд наших справ щодо подій 2020-го, 2019-го, 2018 року дуже залежить від третіх осіб у частині отримання експертиз.  

Є здоровий глузд, і є справи, що веде НАБУ, і які викликають великий подив. Зокрема, справа Пивоварського–Шульмейстера. Детективи НАБУ звинувачують людей у тому, що вони реформували економіку, покращували інвестклімат. Як із цим бути? 

У частині вашого запитання є частина начебто виправдального вироку, а справа поки що навіть не в суді. Ви дали оцінку через призму того, що ці дії призвели до покращення інвестиційного клімату. Детективи НАБУ вивчають конкретні факти і не вивчають ефективність тих чи інших менеджерів, реформаторів і їхні заслуги.  

На думку детектива й прокурора, у тих діях був склад злочину. Ця справа заслуговує справедливого судового розгляду, який поставить крапку в цьому спорі. І ми будемо робити висновки.  

І до податкової. Коли ми побачимо справи такого ж рівня, як по УЗ, по Верховному Суду? Всі про це говорять. 

Останнє з наших проваджень – ми затримали одного з керівників Львівської податкової, справа стосувалась саме отримання відкатів за розблокування податкових накладних. Сума відкату становила близько 1,5% від заблокованої суми накладних. Бізнесмен, від якого вимагали ці кошти, казав, що це скрізь так – 1,5%, які вимагають.  

Безумовно, корупція в податковій сфері також у фокусі нашої уваги, є підрозділ, який займається цим видом проваджень. І митницею в тому числі. 

Я не анонсую результати і не маю права цього робити, але ми точно докладаємо максимальних зусиль, щоби звернути увагу на цю проблему. Ми також давали Кабміну наші рекомендації щодо усунення цього явища. 

Є певні моменти, пов’язані з експертизою, виконанням запитів про міжнародно-правову допомогу, але ми точно розслідуватимемо зловживання в цій сфері. Бізнес говорить, що це велика системна проблема. Я закликаю бізнес звертатися, зокрема, до НАБУ, ви разом із нами можете змінювати правила гри.  

Приблизно 15–20% підприємців, які сидять у цій залі, стикались із корупцією.

За останніми опитуваннями, які проводили і Transparency International, і Європейська антикорупційна ініціатива разом із НАЗК, чи дотичний бізнес до корупції, – відсоток набагато більший.  

У лідерах судова система, земельні відносини і будівництво в комплексі, зокрема містобудівні відносини, у лідерах податкова та митниця, публічні закупівлі.  

Білий бізнес мусить звертатись, зокрема, й до НАБУ, щоби змінити правила гри. Це наша спільна боротьба.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні