Категорія
Новини
Дата

Надходження від митниць складають 15% від мирного часу. Міністр фінансів оцінив можливі втрати економіки

На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП. Економіка України цього року може втратити до $500 млрд, сказав в інтервʼю Forbes міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, негативні наслідки війни будуть колосальними.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найважливіша ділянка – Харків, Київ та Маріуполь, які вносили дуже суттєвий внесок у ВВП. Багато логістичних ланцюжків повністю розірвані, багато підприємств знищено фізично, деякі не можуть працювати в режимі війни, багато працівників просто виїхали, сказав Марченко. 
  • Уряд вважає, що втрати становитимуть від третини до половини ВВП. За іншою оцінкою, йдеться про $500 млрд, зазначив міністр. Точно можна буде порахувати лише після війни, каже Марченко.
  • Надходження з митниці становлять 15% від надходжень мирного часу. Незважаючи на те що Одеса не окупована, одеська митниця, яка приносила 20% надходжень, не функціонує. Київська митниця теж зупинилася, функціонує лише західний напрямок. Традиційні вантажі не їдуть, до того ж Кабмін ухвалив рішення щодо гуманітарки та продовольства, що теж веде до зниження доходів бюджету, повідомив Марченко.
  • Інтервʼю з міністром фінансів було записано 10 березня. Повний текст тут: «На 10 охоплених війною регіонів припадає 50% ВВП України». Міністр фінансів Сергій Марченко про економічні наслідки війни.

Контекст

Збитки, яких завдано українській інфраструктурі за час війни, майже досягли $120 млрд. Сума зростає щодня з продовженням воєнних дій, заявили в Мінекономіки. В Офісі президента заявляли, що війна спричинила повну зупинку 50% українських підприємств, а інша половина працює на межі своїх можливостей.

Президент Володимир Зеленський минулого тижня підписав закон, який дає змогу націоналізувати все російське майно в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні