Нафта по $150. Світовий банк окреслив три сценарії для ринку в разі ескалації конфлікту на Близькому Сході /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Нафта по $150. Світовий банк окреслив три сценарії для ринку в разі ескалації конфлікту на Близькому Сході

Shutterstock

Світовий банк не виключає зростання цін на нафту Brent вище $150 за барель у разі серйозних перебоїв у постачаннях через військовий конфлікт на Близькому Сході. Про це йдеться у матеріалі «Огляд сировинних ринків. У тіні геополітичних ризиків».

Ключові факти

  • Геополітичні ризики – найзначніший чинник, що може спричинити зростання цін на сировинних ринках, йдеться в матеріалі.
  • За базовим прогнозом Світового банку, якщо війна між Ізраїлем і ХАМАС переросте в конфлікт за участю інших країн, то ціни на нафту Brent можуть піднятися вище $90 за барель. СБ окреслив три можливі сценарії.
  • Сценарій «великого зриву» – світова пропозиція нафти скоротиться на 6–8 млн барелів на добу (від обсягів постачання в 2023 році). За масштабами це можна порівняти з нафтовою кризою 1973 року. Такий розвиток подій може призвести до зростання цін на нафту приблизно на 56–75% вище за базовий прогноз ($90 за барель), тобто ціни зростуть до $140,4–157,5 за барель. 
  • Сценарій «середнього зриву» передбачає скорочення пропозиції на 3–5 млн барелів. Це може викликати зростання цін на Brent на 21–35% вище за базовий прогноз – до $108,9–121,5.
  • Сценарій «невеликого зриву» передбачає, що пропозиція нафти на ринку знизиться на 0,5–2 млн барелів на добу. За такого сценарію ціна нафти перевищить базовий прогноз лише на 3–13% і становитиме $92,7–101,7 за барель.

Контекст

Агресія ХАМАС проти Ізраїлю спровокувала хвилювання на ринку нафти. Через два дні після атаки палестинського угрупування на Ізраїль, світові ціни на нафту зросли на 5%.

У інвесторів найбільші побоювання викликає можливість прямого включення Ірану в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС. Посилення санкцій проти іранської нафти може призвести до скорочення пропозиції сировини на ринку на 1 млн барелів на добу.

Попри розширення Ізраїлем масштабу наземних бойових дій на території сектору Газа, нафта марки Brent впала у ціні до $89,27 за барель.

Вартість нафти знижується, оскільки Ізраїль, здається, ставиться до ситуації з обережністю, і це дає надію на те, що найгірший сценарій конфлікту не матеріалізується, цитує MarketWatch керуючого партнера SPI Asset Management Стівена Іннеса.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні