«Путін та ХАМАС – загрози демократії». Байден у зверненні до нації закликав до подальшої підтримки України та Ізраїлю /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Путін та ХАМАС – загрози демократії». Байден у зверненні до нації закликав до подальшої підтримки України та Ізраїлю

Getty Images

Президент США Джо Байден безпосередньо звернувся до американського народу з проханням підтримати фінансування військових зусиль Ізраїлю та України, попередивши, що ХАМАС і президент Росії Володимир Путін становлять загрозу американській демократії, пише Bloomberg. Байден направить Конгресу запит на виділення близько $100 млрд.

Ключові факти

  • Приблизно 15-хвилинне звернення в Овальному кабінеті передує офіційному запиту Білого дому до Конгресу надати близько $100 млрд для Ізраїлю, України, Тайваню та південного кордону США. 
  • Байден заявив, що підтримка України й Ізраїлю у їхній боротьбі проти Росії та угруповань бойовиків відповідно «життєво важлива для національної безпеки Америки».
  • «Я знаю, що ці конфлікти можуть здатися далекими, і цілком природно поставити питання, чому це важливо для Америки, – заявив Байден. – ХАМАС і Путін становлять різні загрози. Їх поєднує одне: вони обоє хочуть повністю знищити сусідню демократію».
  • Байден заявив, що у пʼятницю направить Конгресу «терміновий бюджетний запит для фінансування національної безпеки Америки» та «найважливіших партнерів, включаючи Ізраїль й Україну».
  • Запит включатиме $60 млрд на фінансування України протягом наступного року, а також $14 млрд на посилення оборони Ізраїлю. Запит також включатиме $10 млрд на гуманітарні зусилля, у тому числі в секторі Гази, $14 млрд на забезпечення безпеки кордонів і боротьби з незаконним обігом фентанілу та $7 млрд на інші пріоритети національної безпеки, у тому числі для Індо-Тихоокеанського регіону, за словами джерела.
  • Остаточні цифри будуть опубліковані Білим домом у пʼятницю в офіційному додатковому запиті, надісланому на Капітолійський пагорб.

Контекст

У серпні президент США Джо Байден запросив додаткову допомогу в розмірі $24 млрд, викликавши опір з боку багатьох республіканців.

Нині ж проукраїнські сенатори від обох партій, стурбовані ситуацією в Палаті представників, заявляють, що хочуть діяти швидко, щоб прийняти річний пакет допомоги Україні, який набагато перевищує обсяг допомоги, запрошений Байденом у серпні й розрахований до виборів 2024 року.

Прихильники України в Сенаті США хочуть запропонувати довгостроковий пакет підтримки на $50–100 млрд, писала раніше WSJ. Вони вважають, що ухвалення великого пакету буде потужним сигналом про те, що хаос у Палаті представників не вплине на довгострокові зобовʼязання Америки щодо України. 

Також адміністрація Байдена розглядає можливість надання додаткової військової допомоги Україні за грантовою програмою Державного департаменту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні