Категорія
Новини
Дата

Ціна на нафту впала до семимісячного мінімуму

Ціни на нафту впали більш ніж на $1 у середу, 7 вересня, до найнижчого рівня відтоді, як Росія вторглася в Україну. COVID-19 стримує найбільшого імпортера сирої нафти – Китай, а очікування подальшого підвищення процентних ставок викликали побоювання щодо глобальної економічної рецесії і зниження потреб у паливі, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фʼючерси на нафту марки Brent впали на $1,08, або 1,2%, до $91,75 за барель. Контракт досяг сесійного мінімуму в $91,20, найнижчого рівня з 18 лютого.
  • Фʼючерси на нафту марки West Texas Intermediate подешевшали на $1,20, або на 1,4%, до $85,68. Орієнтир впав до сесійного мінімуму $85,08, найнижчого рівня з 26 січня.
  • Нафта втратила сильні позиції у понеділок після того, як Організація країн – експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, група, відома як ОПЕК+, вирішили скоротити видобуток на 100 000 барелів на добу у жовтні. 
  • Сильний долар США, агресивне підвищення відсоткових ставок, різкий стрибок прибутковості облігацій та уповільнення зростання в Китаї є факторами, що чинять тиск на ціни на нафту, вважає аналітик CMC Markets Тіна Тен.
  • Сувора політика Китаю щодо боротьби з COVID-19 тримає такі міста, як Ченду з населенням 21,2 млн людей, на карантині, обмежуючи мобільність і попит на нафту в другому за величиною споживачі у світі. 
  • Експорт та імпорт країни втратили динаміку в серпні, при цьому зростання значно не відповідало прогнозам. Імпорт сирої нафти у серпні впав на 9,4% порівняно з минулим роком, як показали митні дані у середу, оскільки перебої у роботі державних НПЗ та скорочення виробництва на незалежних заводах на тлі слабкої маржі обмежили закупівлі. 

Контекст

Інвестори також очікують на подальше підвищення відсоткових ставок для стримування інфляції. Очікується, що Європейський центральний банк різко підвищить ставки на засіданні у четвер. Після засідання ЄЦБ 21 вересня відбудеться засідання Федеральної резервної системи США. 

Водночас деяку підтримку цін надали очікування скорочення запасів нафти у США.

Запаси сирої нафти в Стратегічному нафтовому резерві США (SPR) скоротилися на 7,5 млн барелів позаминулого тижня, до 442,5 млн барелів, найнижчого рівня з листопада 1984 року, згідно з даними Міністерства енергетики.

Країни «Великої сімки» заявили, що планують запровадити цінову межу для глобальних закупівель російської нафти. Цей захід, як сподіваються США, послабить тиск на енергетичному ринку та скоротить загальні доходи Росії.

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

2 вересня віцепремʼєр РФ Олександр Новак заявив, що Росія повністю припинить постачання нафти та нафтопродуктів країнам, які запровадять граничну ціну на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні