Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» домовився з канадською Symbio про постачання низьковуглецевого LNG і «зеленого» водню з 2027 року

Канадський енергетичний розробник Symbio Infrastructure в майбутньому поставлятиме скраплений природний газ (LNG) та зелений рідкий водень (LH2) в Україну. 5 червня у Вашингтоні НАК «Нафтогаз України» і Symbio підписали меморандум про взаєморозуміння.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сторони домовились, що LNG і LH2 будуть доставлятись на термінал в транзитну країну Європи, йдеться у повідомленні «Нафтогазу». 
  • Symbio постачатиме до Європи LNG з найнижчою вуглецеємністю завдяки суворим стандартам Канади щодо видобутку природного газу та інноваційному використанню відновлюваної гідроелектроенергії для живлення своїх потужностей.
  • Можливість з 2027 року отримувати енергоресурси, виготовлені у відповідальний спосіб, матиме вирішальне значення для енергетичної безпеки та економічного розвитку України, зазначив Юрій Вітренко, голова правління «Нафтогазу».
  • Symbio забезпечить конкурентоспроможну енергію Україні за рахунок інноваційної інфраструктури, яка використостовує відновлювальні джерела енергії, та значно зменшить глобальні викиди парникових газів, витісняючи ресурси з більш високим рівнем викидів, сказав Джим Ілліч, засновник й очільник Symbio Infrastructure.

Контекст

Раніше урядовці Канади заявили про готовність допомогти Європі у подоланні енергетичної кризи та диверсифікації поставок LNG зі східної Канади до Європи.

Symbio через свою дочірню компанію GNL Québec розвиває Énergie Saguenay – перший у світі великомасштабний об’єкт для експорту скрапленого природного газу з нейтральним вмістом вуглецю у Квебеку. Еталонний для галузі об’єкт буде скраплювати та експортувати 10,5 млн т або 15 млрд кубометрів на рік чистого LNG до Європи (приблизно 17% річного споживання газу Німеччиною або близько половини споживання газу в Україні) за конкурентними цінами. Це можливо завдяки короткій відстані доставки до Європи та економічній ефективності, що досягається завдяки холодному клімату Канади.

Symbio планує стати одним із найбільших у світі експортерів зеленого водню. Враховуючи час на отримання дозволів від регулюючих органів, початок роботи проектів Symbio заплановано на 2027 рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні