Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» почав процес примусового стягнення $5 млрд компенсації з Росії за збитки в Криму

Група «Нафтогаз» та ще п’ять компаній групи подали клопотання до Окружного суду США Округу Колумбія про підтвердження рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, сказано в релізі НАК. Йдеться про зобов’язання Росії сплатити $5 млрд (включно з відсотками) компенсації за збитки та втрачене майно «Нафтогазу» в Криму.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Оскільки Росія добровільно не сплатила «Нафтогазу» кошти, передбачені рішенням арбітражу, ми маємо намір використати всі доступні механізми для стягнення цих коштів. Зараз ми працюємо над цим у США та інших цільових юрисдикціях», – повідомив очільник групи «Нафтогаз» Олексій Чернишов.
  • Відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, «Нафтогаз» має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи РФ. 
  • Згідно із законодавством США, підтвердження арбітражного рішення є обов’язковим, якщо суд не встановить, що існує одна з обмежених підстав для відмови або відстрочки визнання чи виконання арбітражного рішення, викладених у Нью-Йоркській конвенції.
  • При цьому відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду.

Контекст

У жовтні 2016 року «Нафтогаз» та шість інших компаній групи ініціювали арбітражне провадження проти РФ на підставі угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, також відомої як українсько-російська Угода про захист інвестицій. 

«Нафтогаз» просила арбітражний трибунал зобов’язати РФ виплатити компенсацію за порушення Угоди про захист інвестицій, зокрема за незаконну експропріацію стратегічно важливих енергетичних інвестицій «Нафтогазу».

У липні 2022 року Гаазький апеляційний суд підтвердив юрисдикцію арбітражного трибуналу у справі. Арбітражне рішення винесли після слухань, які завершилися в березні 2022 року, щодо визначення суми компенсації.

13 квітня цього року Арбітражний трибунал при постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію виплатити на користь «Нафтогазу» $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно компанії у Криму. Згодом «Нафтогаз» залучила американських юристів для стягнення з Росії $5 млрд, юридична компанія Covington & Burling LLP уже презентувала стратегію стягнення компенсації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні