Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» хоче бачити ExxonMobil, Halliburton і Chevron в Україні. Чернишов розповів FT про переговори у США

Керівництво НАК «Нафтогаз України» провело переговори з ExxonMobil, Halliburton і Chevron щодо проєктів, які, зокрема, допоможуть наростити видобуток природного газу і зменшити залежність Європи від РФ, пише Financial Times. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов повідомив FT, що останніми днями він провів зустрічі у Вашингтоні з Halliburton і ExxonMobil, а у січні зустрічався із керівництвом Chevron. 
  • «Ми розуміємо, що приватним компаніям досить важко інвестувати під час війни. Тому ми працюємо над механізмами страхування, аби захистити їхній капітал. Звичайно, це займе деякий час», – пояснив він. 
  • Також Чернишов розповів, що зустрічався з офіційними особами Білого дому, членами Конгресу та сенаторами від обох партій, щоб залучити більшу політичну підтримку інвестицій США в енергетичний сектор України. 
  • Як зазначає видання, падіння попиту на енергоносії в Україні на тлі економічних потрясінь після вторгнення РФ означає, що країна також може мати запаси природного газу, який можна було б транспортувати до Європи, а також сховища, які можна було б використовувати, коли ЄС накопичує запаси напередодні зими. 
  • «Нафтогаз» сподівається найближчим часом підписати контракт з Halliburton, який допоможе збільшити видобуток до цільових 13,5 млрд кубометрів цього року, що приблизно на 1 млрд кубометрів більше, ніж у 2022 році. 
  • За словами Чернишова, до кінця війни важко досягти довгострокової виробничої мети. «Це багато. І для цього нам може знадобитися серйозне розширення сервісу та технологічні драйвери, які може забезпечити Halliburton», – сказав він. 
  • Видання нагадало, що нафтопромислова сервісна група Halliburton була однією з перших міжнародних компаній, яка вийшла на ринок Іраку після військової операції США в 2003 році. 
  • Переговори з Exxon і Chevron – нафтовидобувними компаніями, які не працюють в Україні, перебувають на ранній стадії, і для досягнення результатів знадобиться більше часу. Чернишов заявив, що «Нафтогаз» відкритий для низки різних домовленостей.

Контекст

За даними консалтингової компанії ExPro, у 2022 році видобування газу в Україні через війну показало найнижче значення за останні 20 років.

АТ «Укргазвидобування» залишилося найбільшим газовидобувним підприємством країни. Протягом року компанія видобула 13,2 млрд куб. м газу, це на 3% менше, ніж минулоріч.

ПАТ «Укрнафта» у 2022 році скоротила видобуток газу на 7% – до 1 млрд куб. м. Основна причина скорочення – старі родовища та майже відсутність інвестицій у газовидобуток.

Приватні компанії за підсумками минулого року показали найбільше падіння видобутку – до 4,3 млрд куб. м, це на 15% менше, ніж у 2021 році.

Крім того, через війну споживання природного газу в Україні відчутно впало, у деякі місяці практично вдвічі, як порівняти з попереднім роком.

«Нафтогаз» завершив 2022 рік зі збитком близько 40 млрд грн, сказав Чернишов в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним». Серед причин збитків – зростання дебіторської заборгованості, яка на кінець року становила близько 270 млрд грн.

«Нафтогаз» – найбільша компанія в Україні, яка видобуває, зберігає та постачає природний газ і нафту. До складу компанії входять «Укргазвидобування», «Укртрансгаз», «Укртранснафта» та «Укрнафта».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні