Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» хоче бачити ExxonMobil, Halliburton і Chevron в Україні. Чернишов розповів FT про переговори у США

2 хв читання

Керівництво НАК «Нафтогаз України» провело переговори з ExxonMobil, Halliburton і Chevron щодо проєктів, які, зокрема, допоможуть наростити видобуток природного газу і зменшити залежність Європи від РФ, пише Financial Times. 

Ключові факти

  • Голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов повідомив FT, що останніми днями він провів зустрічі у Вашингтоні з Halliburton і ExxonMobil, а у січні зустрічався із керівництвом Chevron. 
  • «Ми розуміємо, що приватним компаніям досить важко інвестувати під час війни. Тому ми працюємо над механізмами страхування, аби захистити їхній капітал. Звичайно, це займе деякий час», – пояснив він. 
  • Також Чернишов розповів, що зустрічався з офіційними особами Білого дому, членами Конгресу та сенаторами від обох партій, щоб залучити більшу політичну підтримку інвестицій США в енергетичний сектор України. 
  • Як зазначає видання, падіння попиту на енергоносії в Україні на тлі економічних потрясінь після вторгнення РФ означає, що країна також може мати запаси природного газу, який можна було б транспортувати до Європи, а також сховища, які можна було б використовувати, коли ЄС накопичує запаси напередодні зими. 
  • «Нафтогаз» сподівається найближчим часом підписати контракт з Halliburton, який допоможе збільшити видобуток до цільових 13,5 млрд кубометрів цього року, що приблизно на 1 млрд кубометрів більше, ніж у 2022 році. 
  • За словами Чернишова, до кінця війни важко досягти довгострокової виробничої мети. «Це багато. І для цього нам може знадобитися серйозне розширення сервісу та технологічні драйвери, які може забезпечити Halliburton», – сказав він. 
  • Видання нагадало, що нафтопромислова сервісна група Halliburton була однією з перших міжнародних компаній, яка вийшла на ринок Іраку після військової операції США в 2003 році. 
  • Переговори з Exxon і Chevron – нафтовидобувними компаніями, які не працюють в Україні, перебувають на ранній стадії, і для досягнення результатів знадобиться більше часу. Чернишов заявив, що «Нафтогаз» відкритий для низки різних домовленостей.

Контекст

За даними консалтингової компанії ExPro, у 2022 році видобування газу в Україні через війну показало найнижче значення за останні 20 років.

АТ «Укргазвидобування» залишилося найбільшим газовидобувним підприємством країни. Протягом року компанія видобула 13,2 млрд куб. м газу, це на 3% менше, ніж минулоріч.

ПАТ «Укрнафта» у 2022 році скоротила видобуток газу на 7% – до 1 млрд куб. м. Основна причина скорочення – старі родовища та майже відсутність інвестицій у газовидобуток.

Приватні компанії за підсумками минулого року показали найбільше падіння видобутку – до 4,3 млрд куб. м, це на 15% менше, ніж у 2021 році.

Крім того, через війну споживання природного газу в Україні відчутно впало, у деякі місяці практично вдвічі, як порівняти з попереднім роком.

«Нафтогаз» завершив 2022 рік зі збитком близько 40 млрд грн, сказав Чернишов в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним». Серед причин збитків – зростання дебіторської заборгованості, яка на кінець року становила близько 270 млрд грн.

«Нафтогаз» – найбільша компанія в Україні, яка видобуває, зберігає та постачає природний газ і нафту. До складу компанії входять «Укргазвидобування», «Укртрансгаз», «Укртранснафта» та «Укрнафта».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні