Категорія
Новини
Дата

Настрої українського бізнесу погіршилися у січні. Причина – зростання ймовірності воєнного конфлікту

Бізнес у січні погіршив оцінки щодо економічної діяльності своїх підприємств, свідчить індекс очікувань ділової активності Національного банку. У січні він становив 40,5 порівняно з 48,6 у грудні 2021 року, що є найменшим значенням за останні 12 місяців.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підприємства промисловості знизили оцінки щодо результатів діяльності та перспектив свого розвитку: у січні секторальний індекс становив 42,9 (у грудні 2021 року – 49,0). Респонденти погіршили оцінки щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, зокрема експортних, водночас прогнозували зростання залишків готової продукції.
  • Очікування підприємств торгівлі також погіршилися: секторальний індекс становив у січні 40,7 порівняно з 49,6 у грудні минулого року. Підприємства очікують уповільнення товарообороту та зменшення обсягів закупівлі товарів для продажу. Респонденти сектору й надалі налаштовані на зниження торговельної маржі та зростання залишків товарів для продажу.
  • Підприємства сфери послуг третій місяць поспіль очікують погіршення своїх економічних результатів: у зв’язку з несприятливою епідемічною ситуацією секторальний індекс у січні знизився до 39,5 з 47,8 у попередньому місяці. Респонденти налаштовані на зменшення обсягів наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання.
  • Через сезонне скорочення економічної активності та значної кількості неробочих днів секторальний індекс підприємств будівництва у січні знизився до 33,0 з 47,2 у грудні 2021 року. Респонденти прогнозували суттєве зменшення обсягів будівництва, нових замовлень і, як наслідок, зменшення обсягу закупівлі сировини та матеріалів.
  • Підприємства всіх секторів економіки прогнозували подальше зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі суттєвого подорожчання сировини, матеріалів і товарів постачальників. Пропозиції на ринку праці знизилися, загальні оцінки щодо зайнятості погіршилися. Респонденти всіх секторів, крім торгівлі, очікували скорочення чисельності працівників.

Методологія

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 24 січня 2021 року. В опитуванні взяло участь 408 підприємств. Серед опитаних підприємств 44,4% – компанії промисловості, 29,4% – сфери послуг, 20,6% – торгівлі, 5,6% – будівництва, 31,6% респондентів – великі підприємства, 29,7% – середні, 38,7% – малі. 37,7% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,5% – лише експортні операції, 13,5% – лише імпортні операції, 38,2% – не здійснюють зовнішніх економічних операцій.

Контекст

НБУ погіршив прогноз зростання ВВП у 2022 році з 3,8% до 3,4%. Передусім це зумовлено напруженою геополітичною ситуацією, що негативно впливатиме на інвестиційні рішення. Нацбанк також погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%, зважаючи на реалізацію низки проінфляційних чинників. У НБУ прогнозують, що у 2022 році інфляція сповільниться, але повернеться до цілі 5% лише в 2023 році.

На кордоні з Україною Росія розмістила близько 112 000 військових, повідомив минулого тижня міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, з морською та авіаційною компонентою – це близько 130 000 осіб, що на 20 000 більше, ніж було у грудні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні