Категорія
Новини
Дата

НАТО схвалило план розширення підтримки України, але без €40 млрд річного фінансування

1 хв читання

Міністри оборони країн НАТО схвалили оперативний план розширення підтримки України. Водночас військовий блок не погодив план фінансування, який передбачає збереження виділення щорічної допомоги на рівні €40 млрд на рік. Про це на пресконференції в Брюсселі 14 червня повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг, пише ЄП. План передбачає більшу роль Альянсу в постачанні зброї та навчанні українських військових.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • У майбутньому НАТО візьме на себе міжнародну координацію поставок зброї і тренувань для Збройних сил України, зазначив Столтенберг.
  • Штаб із координації допомоги Україні планують розмістити у Вісбадені на півдні Німеччини, вже діє військова база США, крім того, будуть створені логістичні вузли у східній частині Альянсу. Очікується, що до цих заходів залучать майже 700 військовослужбовців з країн-членів і партнерів НАТО.
  • НАТО здійснюватиме нагляд за підготовкою українських військових на тренувальних базах в країнах Альянсу, підтримуватиме Україну через планування і координацію допомоги, керуватиме передачею і ремонтом обладнання, надаватиме підтримку довгостроковому розвитку Збройних сил України. 
  • «Ці зусилля не зроблять НАТО стороною конфлікту, але вони посилять нашу підтримку України у відстоюванні її права на самооборону», – зазначив Столтенберг.
  • Генсек НАТО також повідомив, що союзники продовжать узгоджувати позицію щодо збереження виділення щорічної допомоги на рівні €40 млрд до саміту у Вашингтоні.

Контекст

Схвалення оперативного плану тривалий час блокувала Угорщина. Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан посилався на те, що ініціатива Альянсу може призвести до «прямої конфронтації» з РФ.

Але перед міністерською зустріччю у Брюсселі Орбан зустрівся з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і погодився зняти вето в обмін на обіцянку, що Угорщина не братиме участі в навчанні українців і фінансуванні постачання зброї.

Раніше стало відомо, що Столтенберг відмовився від планів створення пʼятирічного фонду військової допомоги Україні після того, як зіткнувся з протидією з боку членів Альянсу. Тоді він представив нову пропозицію, згідно з якою члени Альянсу зобовʼязуються витрачати щонайменше €40 млрд на рік на летальну і нелетальну допомогу для України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні