Категорія
Новини
Дата

Обмеження для дипломатів чи жорстка інформкампанія. Країни НАТО шукають способи протидії диверсіям з боку РФ – FT

2 хв читання

Західні уряди щосили намагаються відреагувати на ймовірну російську диверсійну кампанію, зокрема, підпали військових баз і цивільної інфраструктури по всій Європі, пише Financial Times.

Мета цих заходів, які часто очолювало російське ГРУ, полягає в тому, щоб сприяти розʼєднанню серед союзників України і зірвати військові поставки до Києва, стверджують західні спецслужби.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти 

  • За словами президента Латвії Едгарса Рінкевичса, союзники по НАТО «намагаються зʼясувати», як реагувати, не посилаючись на пункт про взаємну оборону військового альянсу, відомий як стаття 5. «Ми не збираємося запускати ракети по Росії через досить дрібномасштабний інцидент», – додав він.
  • Він заявив, що Росія також хоче перевірити реакцію Заходу, і якщо не відповісти – кількість атак збільшиться.
  • Після недавніх інцидентів це питання піднялося на перше місце на порядку денному західних союзників України. До них відносяться ймовірний підпал за підтримки Росії повʼязаного з Україною складу у Великій Британії, диверсійна змова проти військових баз США в Німеччині, спроби порушити роботу залізничних сигнальних мереж Європи та глушіння навігаційних систем цивільної авіації GPS у Прибалтиці. Microsoft попередила, що Росія спрямовує «зловмисну ​​дезінформацію» проти Олімпійських ігор у Парижі.
  • Ентоні Блінкен, держсекретар США, минулого тижня заявив, що практично кожен союзник на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Празі порушив питання гібридних атак Кремля. Йшлося про підпали та саботажі на складах постачання, ігнорування морських кордонів та демаркації в країнах Балтії, організацію дедалі більшої кількості кібератак та поширення дезінформації.
  • Одним із можливих заходів протидії, запропонованих міністром закордонних справ Чехії Яном Липавським, є обмеження віз російським дипломатам, щоб вони не могли виїжджати за межі країни, в якій вони акредитовані. 
  • Більш агресивна відповідь може включати інформаційну кампанію «око за око» всередині Росії, яка покаже ціну війни в Україні. «Якщо ви середньостатистичний росіянин, не повинно пройти і дня, щоб вам не нагадали про величезну кількість жертв, понесених російськими військами», – припустив Еліот Коен, колишній радник Держдепартаменту США, який нині працює в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень. 
  • Водночас президент Латвії навів приклад із перерізанням підводного кабелю в Балтійському морі і одним із варіантів протидії, за його словами, було б збільшення кількості морських патрулів НАТО. Крайнім варіантом було б закрити море для російських суден, хоча це було б рівносильно «оголошенню війни».

Контекст

Однією з проблем для визначення способів протидії є те, що інциденти часто здаються випадковими і спрямовані проти цілей, не повʼязаних з Україною. Наприклад, пожежа, що спалахнула в магазині Ikea в Литві минулого місяця, яка, як припустив премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск, могла бути справою рук іноземних диверсантів.

Ще одна проблема при розробці відповіді полягає в тому, що інциденти часто відбуваються за участі посередників, що ускладнює привʼязку їх безпосередньо до Росії. 

Кремль послідовно відкидає звинувачення європейських урядів у гібридній війні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні