Категорія
Новини
Дата

Нацбанк очікує зростання інфляції у квітні до 15,9%. Регулятор утримуватиме ціни фіксацією курсу й іншими обмеженнями

Інфляція в Україні в річному вимірі за підсумками квітня може збільшитись до 15,9% з 13,7% за підсумками березня. Такий прогноз дав голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко у колонці НВ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «В умовах війни уникнути зростання цін неможливо… наприкінці року вона (інфляція) може перевищити 20%. Це значний рівень зростання цін, але контрольований. І такі показники непорівнянні з 2015 роком, коли в окремі місяці інфляція сягала 60%», – написав він.
  • Глава Нацбанку зазначив, що поки що ринкові механізми матимуть обмежений вплив на ринок, і регулятор утримуватиме зростання цін за допомогою фіксації курсу та збереження частини обмежень. «Але щойно запрацюють канали монетарної трансмісії та знизиться невизначеність, ми повернемося до режиму інфляційного таргетування, який свого часу допоміг подолати ту саму інфляцію у 60%», – заявив Шевченко.
  • За його словами, Нацбанк поступово відновить прогнозний цикл і знову почне застосовувати облікову ставку для зниження інфляції до 5% та утримання під контролем інфляційних очікувань.

Контекст

Зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5% з 1,6% у лютому, 1,3% – у січні та 0,6% – у грудні. У березні минулого року інфляція становила 1,7%, тому у річному вимірі за підсумками березня цього року вона зросла до 13,7% з 10,7% за підсумками лютого та 10% – за підсумками січня.

Шевченко наголосив, що НБУ має значний досвід боротьби з інфляцією. «Взагалі, у світовій історії не було випадків, коли країна входила у воєнний стан, маючи таку високорозвинену фінансову систему та монетарну політику», – додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні