Категорія
Новини
Дата

Нацполіція затримала керівника зернової держкорпорації при спробі втечі з України. Його підозрюють у розтраті майна підприємства

Оперативники департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції в аеропорту Жуляни затримали керівника Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) і його спільника при спробі втечі з України. ДПЗКУ очолює Андрій Власенко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Слідчі повідомили про підозру керівникові корпорації та власникові кількох товариств за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.
  • В ДПЗКУ заявили, що, незважаючи на затримання керівника, всі підрозділи працюють у штатному режимі. Обов’язки голови правління виконує заступник голови правління Волосянко М.І.
  • Напередодні Нацполіція викрила масштабні зловживання посадовців зернової держкорпорації. За версією слідства, службові особи за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, що була значно нижча за ринкову. Як наслідок, було завдано збитків на понад $57 млн.
  • Окрім того, вони уклали договори страхування, у яких штучно завищили страховий тариф від загальної страхової суми. Зокрема, між зерновою корпорацією та трьома страховими компаніями був укладений договір добровільного страхування майна на загальну суму 2,559 млрд грн і сплачено страхову премію в розмірі 99,042 млн грн. Страховий тариф за вказаним договором становив 3,87% від вартості майна корпорації, що в 3–5 разів перевищує ринковий.  
  • 10 та 11 серпня правоохоронці провели 62 обшуки, за результатами яких вилучили документи фінансово-господарської діяльності, чорнові записи, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, а також понад $200 000.  

Контекст

ДПЗКУ з 2010 року розпоряджається десятками елеваторів для зберігання зерна, а також комбінатами з його переробки. Основна модель бізнесу підприємства: скуповувати зерно дешевше, зберігати його на елеваторах і продати дорожче. Однак фінансові справи йдуть не дуже добре. За 2020 рік ДПЗКУ вдвічі скоротила продаж зерна, до 7,1 млрд грн. Чисті збитки за підсумками року сягнули майже 5,9 млрд грн, що майже в 4 рази більше порівняно з 2019 роком. Причому за 2019 і 2020 роки державне підприємство продало продукцію на 2 млрд  грн дешевше, ніж закупило. 

За останні пʼять років уряд поміняв 8 очільників ДПЗКУ. Нинішнього виконувача обовʼязків голови Андрія Власенка призначили 11 листопада 2020 року. До цього він обіймав посаду голови держпідприємства «Укрліктрави». Утім, там він не відзначився успішним керівництвом: його звільнили на підставі службового розслідування, інформації про незадовільний фінансово-господарський стан підприємства, а також у звʼязку з неналежним виконанням своїх службових обовʼязків. Також раніше Власенко був депутатом Миколаївської обласної ради від «Батьківщини».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні