Категорія
Новини
Дата

Нацрада визначила переможців у конкурсі на державний мультиплекс. У списку – «канали-дублери», повʼязані з «1+1»

Національна рада з телебачення і радіомовлення видала ліцензії на мовлення сімом каналам у національному мультиплексі МХ-7, випливає з результатів засідання. Серед них – канали «УНІАН 2», «Віжн 2» та «Віжн 3», які повʼязані з медіагрупою «1+1».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • 31 жовтня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення надала ліцензії телеканалам «Сонце», «Рада», «Ми – Україна», «Світло», «УНІАН 2», «Віжн 2» та «Віжн 3». Всього за ліцензійний збір три канали, які повʼязані з медіагрупою «1+1», мають сплатити 12 млн грн.
  • Тепер вони зможуть мовити з використанням радіочастотного спектра ефірної багатоканальної мережі по всій Україні (мультиплекс «МХ-7»). Фактично йдеться про трансляцію на колишні «антени».
  • «Віжн 2» буде «чоловічим каналом», «Віжн 3» – «жіночим», а «УНІАН 2» – «інформаційно-публіцистичним», сказав CEO медіагрупи «1+1» Ярослав Пахольчук, якого цитує «Детектор медіа».
  • «Ми почнемо з бібліотечного продукту. Одразу запустимо прямоефірні проєкти інфотеймент-формату. У перший рік у нас не буде дорогих шоу, але згодом вони зʼявляться», – додав Пахольчук. За його словами, вже готова матеріально-технічна база для запуску каналів і підібрана команда.

Контекст

Юрособи ТОВ «УНІАН 2», ТОВ «Віжн 2» та ТОВ «Віжн 3» (за якими створені нові канали) – це перестраховка на випадок націоналізації 1+1 media, щоб показати, що начебто Коломойський – не власник, каже медіаюрист Андрій Соломаха. «Фактично ці компанії – дублери. Після цього переходу складна структура власності – з кіпрськими компаніями, Суркисами і дружиною Медведчука йде на звалище історії», – вважає Соломаха. 

У вересні – жовтні 2023 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла заяви телеканалів на отримання ліцензій на цифрове мовлення мереж MX-1, MX-2, MX-5 у телемережах «Зеонбуду» та державного МХ-7

У списку претендентів було п`ять юридичних осіб, чиї назви співзвучні з назвами каналів групи. Зокрема, йдеться про ТОВ «Віжн 1+1» – логотип «1+1 Україна», ТОВ «Віжн 2+2» – логотип Віжн 2, ТОВ «Віжн 3» – логотип «Віжн 3», ТОВ «Віжн 4» – логотип «Бігуді», ТОВ «Дідживан» – логотип «УНІАН 2». 

Три з перелічених компаній були зареєстровані 4 вересня – через два дні після того, як Ігорю Коломойському вручили підозру СБУ та БЕБ. Всі ці компанії зареєстровані за адресою офісу «Плюсів» і належать ТОВ «Солюшнс», випливає з даних системи YouСontrol.

Чим цікава ця компанія? Це фактичний власник єдиного супутникового оператора телебаченя Viasat (ТОВ «Віжн ТБ»). Її поточні бенефіціари – СЕО Viasat Світлана Міщенко та гендиректор «1+1» Ярослав Пахольчук. До них власниками були інші менеджери, близько знайомі з бізнесом «Плюсів» – ексдиректор «1+1» Олександр Ткаченко або партнер Коломойського Тимур Міндіч, випливає з даних YouСontrol.

Кількість вільних каналів у мультиплексі – 12, формат мовлення SD. Участь у конкурсі можуть взяти канали, які мають намір мовити 24 години на добу. Умови конкурсу – обсяг національного продукту не менше 60%, відсутність ретрансляції.

Мультиплекс МХ-7 побудований у метрових хвилях, пише «Детектор медіа». Усі мультиплекси «Зеонбуду» працюють у дециметровому діапазоні. Раніше це ставало підставою для критики з боку медіагруп і конкурентів. Для споживачів це означає: якщо вони дивляться цифрове телебачення з дециметровою антеною, то щоб побачити канали з МХ-7, їм потрібна метрова антена. 

Однією з переваг для телеканалів мовити у мультиплексі МХ-7 є собівартість трансляції, яка на місяць становить 9 млн грн, розповідав в інтервʼю «Детектору медіа» заступник голови Держспецзвʼязку Володимир Трофименко. «За наявності 12 каналів у мультиплексі мовники отримають фактично вдвічі нижчий тариф за той, що сплачували державні канали «Зеонбуду», – зазначав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні