Категорія
Новини
Дата

«Найбільш стійка та стабільна генерація». Усі атомні блоки на українських АЕС під’єднали до енергосистеми після ремонтів

Усі дев’ять атомних блоків на українських АЕС під’єднані до енергосистеми та виробляють електроенергію, повідомляє Міненерго. «Енергоатом» завершив планові ремонти на останньому, девʼятому атомному блоці вітчизняної АЕС.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Відтепер на повну потужність працюють усі енергоблоки, розташовані на підконтрольній Україні території. 
  • Масштабна ремонтна кампанія на атомних станціях тривала кілька місяців, її вдалося завершити до початку зими. 
  • «Саме атомна генерація забезпечує понад 55% потреб країни в електроенергії. Це найбільш стійка та стабільна генерація, яка дала можливість вистояти нашій енергосистемі минулої зими. І впевнений: так буде і цього опалювального сезону», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко. 
  • За його словами, атомні блоки ВВЕР 440, на яких раніше використовували російське паливо, запрацювали на паливі, виробленому на заводі Westinghouse у Швеції. 

Контекст

В Україні відбувалася наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики, заявили раніше в Міненерго. Очікувалось, що енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та, відповідно, обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів, наголошували в міністерстві у вересні. 

НБУ очікує, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5%. Аналогічний показник у першому кварталі після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі складав, за оцінкою НБУ, 15%. Про це під час публічного інтерв’ю на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак та терору, який був минулої зими, заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes Денис Шмигаль. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО; у Росії поменшало ракет; проведено ремонтну кампанію; захист енергооб’єктів; робота з міжнародними партнерами; достатня кількість енергоресурсів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні