Категорія
Новини
Дата

НБУ поліпшив прогноз дефіциту електроенергії у четвертому кварталі. Він не перевищить 5%

Національний банк України (НБУ) очікує, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5%. Аналогічний показник у першому кварталі після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі складав, за оцінкою НБУ, 15%. Про це під час публічного інтерв’ю на форумі «Енергія Бізнесу» від Forbes повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • НБУ очікує менш суттєвого, ніж минулоріч, негативного ефекту на економічну активність від можливого дефіциту електроенергії протягом четвертого кварталу і, ймовірно, на початку 2024 року, зазначив Шабан. «1,5–2% дефіциту буде перекриватися імпортом електроенергії», – додав він.
  • На початку 2023-го Нацбанк прогнозував більш значний вплив перебоїв з енергопостачанням на економіку протягом усього року. За базовим сценарієм регулятор закладав можливий дефіцит у 15–18% у четвертому кварталі 2023-го та першому кварталі 2024-го. Аналогічні показники за негативним сценарієм складали 30–33%.
  • У квітні НБУ переглянув свою оцінку, сказав Шабан. «Ми побачили, що на платіжний баланс і на інфляцію проблеми з електроенергетикою вплинули не так, як очікувалося, – пояснив він. – Можна навіть сказати, що на інфляцію зовсім не вплинули, оскільки зниження цін на пальне та сировину змогли «притиснути» інфляцію».
  • Руйнування Каховської ГЕС також не мало значного впливу на енергетику, хоч це і призвело до зниження обсягів гідрогенерації по всьому каскаду Дніпра, додав Шабан. У липні збалансуванню ситуації сприяли опади, а дефіцит, що виник у серпні через спеку, компенсувався імпортом електроенергії, розповів посадовець.
  • НБУ фіксує зростання імпорту енергетичного обладнання, уточнив він. «Обсяги відчутно перевищують показники минулого року», – сказав Шабан.

Контекст

21 вересня Росія завдала першого за останні пів року удару по енергетичній інфраструктурі України. «Укренерго» заявила про пошкодження у пʼятьох областях, були часткові знеструмлення в Рівненській, Житомирській, Київській, Дніпропетровській, Харківській областях.

7 квітня Міненерго знову дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт було заборонено після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні