Категорія
Новини
Дата

НБУ поліпшив прогноз дефіциту електроенергії у четвертому кварталі. Він не перевищить 5%

2 хв читання

Національний банк України (НБУ) очікує, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5%. Аналогічний показник у першому кварталі після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі складав, за оцінкою НБУ, 15%. Про це під час публічного інтерв’ю на форумі «Енергія Бізнесу» від Forbes повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Ключові факти

  • НБУ очікує менш суттєвого, ніж минулоріч, негативного ефекту на економічну активність від можливого дефіциту електроенергії протягом четвертого кварталу і, ймовірно, на початку 2024 року, зазначив Шабан. «1,5–2% дефіциту буде перекриватися імпортом електроенергії», – додав він.
  • На початку 2023-го Нацбанк прогнозував більш значний вплив перебоїв з енергопостачанням на економіку протягом усього року. За базовим сценарієм регулятор закладав можливий дефіцит у 15–18% у четвертому кварталі 2023-го та першому кварталі 2024-го. Аналогічні показники за негативним сценарієм складали 30–33%.
  • У квітні НБУ переглянув свою оцінку, сказав Шабан. «Ми побачили, що на платіжний баланс і на інфляцію проблеми з електроенергетикою вплинули не так, як очікувалося, – пояснив він. – Можна навіть сказати, що на інфляцію зовсім не вплинули, оскільки зниження цін на пальне та сировину змогли «притиснути» інфляцію».
  • Руйнування Каховської ГЕС також не мало значного впливу на енергетику, хоч це і призвело до зниження обсягів гідрогенерації по всьому каскаду Дніпра, додав Шабан. У липні збалансуванню ситуації сприяли опади, а дефіцит, що виник у серпні через спеку, компенсувався імпортом електроенергії, розповів посадовець.
  • НБУ фіксує зростання імпорту енергетичного обладнання, уточнив він. «Обсяги відчутно перевищують показники минулого року», – сказав Шабан.

Контекст

21 вересня Росія завдала першого за останні пів року удару по енергетичній інфраструктурі України. «Укренерго» заявила про пошкодження у пʼятьох областях, були часткові знеструмлення в Рівненській, Житомирській, Київській, Дніпропетровській, Харківській областях.

7 квітня Міненерго знову дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт було заборонено після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні