Категорія
Новини
Дата

Найбільша в Україні ІТ-компанія EPAM поки не буде переводити працівників на гіг-контракти

ІТ-компанія «EPAM Україна» не планує переводити співробітників на гіг-контракти через недосконалість законодавства і неможливість бронювання від мобілізації таких спеціалістів. Про це сказав в інтервʼю виданню Speka Степан Мітіш, Head of «EPAM Україна».

Ключові факти

  • Мітіш наголосив, що «EPAM Україна» з гіг-контрактами наразі не працює, і назвав дві причини.
  • Перша причина – недосконалість законодавчої бази. За його словами, немає повної визначеності щодо видів винагороди, до якої можна застосовувати порогову ставку 5%.
  • За словами Мітіша, друга більш вагома причина – це неможливість бронювання тих спеціалістів, які співпрацюють з компанією за гіг-контрактами.
  • «Зараз ми вичікуємо, поки законодавство не зміниться таким чином, що гіг-контрактерів можна буде бронювати, і ми розвʼяжемо перше питання з недосконалістю податкового законодавства, щоб планувати роботу з гіг-контрактами», – сказав він.
  • Мітіш також відзначив позитивну динаміку переходу спеціалістів на трудові договори. «Ми приєдналися до «Дія.City» понад рік тому, і вже тисячі людей перейшли на трудові відносини з ФОП. Тому динаміка позитивна. А одним із драйверів переходу була можливість бронювати ключових спеціалістів», – зазначив топменеджер «EPAM Україна». 

EPAM Systems

У EPAM Systems до війни в Україні було понад 12 000 спеціалістів. Аутсорсер займав 68-му позицію у рейтингу 100 найбільших приватних компаній України та у 2020 році мав виторг у розмірі близько 10,4 млрд грн. Компанія, заснована білорусом Аркадієм Добкіним, торгується на нью-йоркській біржі NASDAQ та суттєво постраждала після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Внаслідок вторгнення акції EPAM здешевшали майже на 70%. Наразі капіталізація компанії становить близько $14 млрд.

Контекст

Спеціальний податковий режим для ІТ-бізнесу «Дія.City» працює в Україні з початку лютого 2022 року. Компанії-резиденти мають платити 5%-й податок на доходи фізосіб, мінімальний ЄСВ, військовий збір 1,5% і на вибір 18%-й податок на прибуток або податок на виведений капітал 9%. Резидентство у «Дія.City» – один із критеріїв для отримання бронювання від мобілізації для ключових співробітників технобізнесу.

Також «Дія.City» передбачає альтернативну форму найму – співпрацю за гіг-контрактами. Гіг-контракти («гіг-економіка» або «економіка виконавців») – форма працевлаштування, коли фахівці працюють на проєктній або тимчасовій основі замість постійної роботи в одній компанії. На відміну від ФОП цей інструмент зберігає переваги гнучкості цивільно-правових відносин, виключає ризик перекваліфікації відносин у трудові та передбачає соціальні гарантії гіг-спеціалісту.

На початок серпня 2023-го третій із найбільших IT-роботодавців України GlobalLogic наразі має 50 спеціалістів на гіг-контрактах. Поступово компанія планує перевести на них усю команду, розповів в інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський.

Процес переходу на гіг-контракти розпочався кілька місяців тому, каже Яворський. «Згідно з вимогами «Дія.City», ми плануємо усіх фахівців компанії залучати як гіг-контракторів. І нових, і діючих», – пояснює він.  

GlobalLogic стала резидентом «Дія.City» 29 жовтня 2022 року. На серпень 2023-го в українській команді компанії – 6500 спеціалістів, із них 1016 людей перебувають за кордоном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні