Категорія
Новини
Дата

Найбільший банк Кіпру пішов з російського ринку

Найбільший банк Кіпру – Bank of Cyprus – закрив свої представництва у Москві та Санкт-Петербурзі 22 січня. Про це пише Moscow Times з посиланням на дані центробанку РФ. 

Ключові факти

  • Bank of Cyprus припиняє акредитацію своїх відділень у РФ з 22 січня. З початку 2024 року це вже третє представництво іноземного банку, що закрилося в Росії. Загальна їх кількість у країні зменшилася до 23.
  • На початок 2022 року у реєстрі акредитованих представництв налічувалося 37 іноземних кредитних організацій. З початком війни в Україні вони почали закриватися: девʼять у 2022 році, три у 2023 році та ще три з початку 2024 року. За цей час було відкрито одне нове представництво – киргизького «Аїл банку».

Контекст

Представництва іноземних банків Росії немає права проводити банківські операції. Вони діють як відокремлені підрозділи, які мають інтереси кредитної організації, але є самостійними юрособами.

Скорочення обсягу бізнесу західних банків Росії повʼязані з санкціями, відтоком іноземного бізнесу та скороченням товарообігу. 

За даними Raiffeisenbank International, на кінець 2023 року активи іноземних банків у Росії з 2021 року скоротилися майже вдвічі – до $66 млрд з $119 млрд і майже вчетверо з 2012 року ($239 млрд).

Поточний рівень бізнесу західних банків у Росії порівнюється з кінцем 1980-х, коли їхні активи оцінювалися в $40 млрд, і періодом пізнього СРСР, коли вони становили $10 млрд. Частка чотирьох найбільших західних банків на російському ринку до третього кварталу 2023 скоротилася з 3 до 1%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні