Категорія
Гроші
Дата

Понад 4000 аукціонів на мільярди гривень. За які активи бізнес зможе позмагатися на державних онлайн-аукціонах у 2024 році. Розповідає СЕО «Prozorro.Продажі» Сергій Бут

СЕО «Prozorro.Продажі» Сергій Бут. /ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Понад 4000 аукціонів на мільярди гривень. За які активи бізнес зможе позмагатися на державних онлайн-аукціонах у 2024 році. Фото ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

У 2024 році Об’єднана гірничо-хімічна компанія стане першим лотом саме на онлайн-аукціон із великої приватизації. Також планується продати багато інших публічних держактивів. У тому числі арештовані та конфісковані активи Росії та її резидентів, які вперше зʼявляться на державних онлайн-аукціонах. Про плани з великої та малої прозорої приватизації на 2024 рік розповідає СЕО «Prozorro.Продажі» Сергій Бут.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У 2024 році держава планує оголосити перший за час незалежності онлайн-аукціон з великої приватизації у державній електронній торговій системі «Prozorro.Продажі». Лотом виступить Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК). Це один із найбільших виробників титанової руди у світі. Приватизація ОГХК в умовах повномасштабної війни може принести до держбюджету мільярдні надходження та зберегти тисячі робочих місць. 

Окрім старту прозорої великої приватизації, у 2024-му планується продати багато інших публічних активів: обʼєкти держвласності, сільськогосподарські землі (державні в тому числі), арештовані та конфісковані активи Росії та її резидентів та інше майно. Вони вперше зʼявляться на державних онлайн-аукціонах. 

Майно на ринку державної та комунальної нерухомості 

Уряд у 2024 році планує отримати від приватизації державного майна 4 млрд грн. Саме стільки закладено у держбюджеті на поточний рік. Гроші мають надійти з продажу державних обʼєктів малої та великої приватизації, які проводитимуться через систему «Prozorro.Продажі». 

Аби досягти таких показників, Фонд держмайна (ФДМУ) планує цьогоріч виставити на онлайн-аукціони понад тисячу обʼєктів малої приватизації. Це активи балансовою вартістю до 250 млн грн. Серед перших обʼєктів: єдиний майновий комплекс держпідприємства «ТВК», державний пакет акцій ПАТ «Рівненський радіотехнічний завод» та Нігинський карʼєр

Ще до початку повномасштабної війни держава розпочала приватизацію спиртзаводів. На кінець 2023 року бізнес викупив на торгах 18 таких підприємств. Ще частина «спиртів» у різних регіонах України продаватиметься у 2024-му. Першим цьогоріч ФДМУ планує реалізувати Ганнопільський спиртовий завод на Хмельниччині, аукціон із продажу якого відбудеться вже наприкінці січня.

У 2024 році заплановані продажі єдиного майнового комплексу готелю «Україна», що знаходиться в Києві на Майдані Незалежності, кількох карʼєрів, заводів, цехів перероблювання, недобудованої шахти №10 «Нововолинська», баз відпочинку в Одеській та Волинській областях. 

Окрім держави свої активи на приватизацію виставляють і громади. Торік на продажі майна вони заробили до місцевих бюджетів 700 млн грн. На початок року органи місцевого самоврядування вже почали продаж своїх активів: транспорт, склади, теплиці, гаражі, нерухомість під офіси, аптеки, магазини та ресторани. 

Хто не хоче купувати державну та комунальну нерухомість, може орендувати її. На початок року на торгах вже здано в оренду понад 1500 обʼєктів нерухомості по всій Україні. 

Через державні електронні аукціони здають в оренду нерухомість ФДМУ, громади, центральні органи управління. З вересня 2023 року так мають робити й державні акціонерні товариства: «Укрпошта», «Укрзалізниця», «Укренерго». Наприклад, у 2024 році «Укрзалізниця» планує виставити на онлайн-аукціони з оренди 22 000 кв. м своїх площ. Частина з них – на вокзалах для розміщення банкоматів, кавових автоматів. 

Земля для бізнесу 

Останні три місяці поспіль оновлюється рекорд зі здачі в оренду комунальних сільгоспземель через державні онлайн-аукціони, згідно з даними грудневого аналітичного огляду «KSE Агроцентр». А доходи громад від використання та обігу таких ділянок сягнули 14% від сукупних надходжень місцевих бюджетів.

З-поміж активів, виставлених на торги на початок 2024 року, найбільшу кількість складає саме земля. Це понад 1700 аукціонів з оренди та продажу угідь для сільськогосподарського призначення, житлової та громадської забудови, промисловості. Їхня сумарна стартова вартість – понад 500 млн грн. 

1 січня 2024 року запрацював другий етап ринку землі. Відтепер юрособи можуть купувати сільгоспземлі, зокрема, і на державних онлайн-аукціонах. Тож і фізичні, і юридичні особи можуть брати участь в онлайн-аукціонах із продажу арештованих земель сільськогосподарського призначення, а також паїв від приватних землевласників. Наразі доступними для купівлі є понад 800 таких ділянок. 

До цього часу сільгоспземлі для оренди на електронних аукціонах були комунальними. Водночас у 2024 році через «Prozorro.Продажі» має початись суборенда державних земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у користуванні державних сільськогосподарських підприємств. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила у липні 2023 року. Це новий вид активів на торгах в системі, доступ до якого зʼявиться у підприємців. 

Суборенда – це передача чинним орендарем вже орендованої землі або її частини третій особі через онлайн-аукціон. Суборенда державних земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у користуванні державних сільськогосподарських підприємств, це передача цих земель або їхньої частини державними сільськогосподарськими підприємствами третім особам через онлайн-аукціон.

Ці сільськогосподарські ділянки раніше перебували в «постійному користуванні» держпідприємств і не могли здаватися в оренду/суборенду, навіть коли в цьому була потреба. Наприкінці 2023 року законодавчо встановили, що такі ділянки замість постійного користування передані державою держпідприємствам у довгострокову оренду, а вони вже, своєю чергою, мають право такі землі здавати в суборенду.

Активи банків та майно агресора 

Однією з найочікуваніших залишається реалізація на аукціонах арештованих та конфіскованих активів Росії та її резидентів. Відповідно до рішень уряду, гроші з їхньої реалізації скеровуватимуться на ліквідацію наслідків війни. 

У 2023 році Верховна Рада та уряд запровадили законодавче регулювання щодо різних за своїм походженням активів, повʼязаних із Росією. Йдеться про арештоване майно в управлінні Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), санкційне та конфісковане майно, яке виставлятиме на торги Фонд держмайна. Наступним кроком стане оголошення аукціонів із продажу або оренди таких обʼєктів, які і ФДМУ, і АРМА наразі готують до виставлення. 

Поки держава напрацьовувала законодавчу рамку для реалізації арештованого та санкційного майна, з липня 2022 року через державні онлайн-аукціони успішно продається інший вид активів, повʼязаних із Росією. Це майно колишніх «дочок» російських банків. Його продає Фонд гарантування вкладів (ФГВ). Через «Prozorro.Продажі» бізнес уже купив на понад 4,7 млрд грн нерухомості, обладнання, землі й права вимоги за кредитними договорами цих банків. 

У 2024 році ФГВ і надалі виставлятиме такі лоти в системі. Та продовжить продавати пули активів, зокрема кредитів юросіб, сформовані за галузями: нерухомість, будівництво, переробна промисловість.

На початок січня в системі «Prozorro.Продажі» понад 800 організаторів виставили публічного майна на мільярди гривень. Це більше ніж 4000 аукціонів і ще більше учасників, які прийдуть змагатися за ці активи. 

Так працює екосистема, яка дає результат і розвивається: збільшується кількість видів активів, які можна придбати на аукціонах, додаються ринки, приходять нові учасники. У підсумку це робить українську економіку сильнішою. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні