Категорія
Новини
Дата

НАЗК внесло грузинського виробника вин Bolero до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло провідну грузинську групу виноробних компаній Bolero до переліку міжнародних спонсорів війни, повідомляє пресслужба відомства. Група компаній продовжує роботу на ринку РФ та співпрацює із підсанкційними росіянами.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • До об’єднаної групи виноробних підприємств входять: Bolero & Company Ltd, GVMT Group LLC та Gruzvinprom LLC. Зазначається, що єдиним бенефіціаром компаній є Вахтанг Карічашвілі, який має російське громадянство і до того ж є бізнес-партнером двоюрідного брата Бідзіни Іванішвілі. 
  • Разом ці компанії, у період з січня 2022 року по жовтень 2023 року, експортували своїх товарів до росії на понад $68 млн. Спільно підприємства групи переробляють більше половини винограду, вирощуваного в Грузії.
  • У фінансовому звіті Bolero & Company Ltd сказано, що значна частина доходу компанії формується за рахунок реалізації продукції на російському ринку. Також, попри повномасштабне вторгнення РФ в Україну, керівництво компанії вважає, що війна не вплинула і не матиме суттєвого впливу на їх операційну діяльність найближчим часом.
  • Група компаній Bolero також активно співпрацює з компаніями, які пов’язані з підсанкційними росіянами. 
  • Зокрема, Bolero & Company Ltd співпрацює з ТОВ «Логистика Альтернатива», яка контролюється ПАТ «Магнит». Основним акціонером ПАТ (29,2% акцій) є Marathon Group Олександра Винокурова, який перебуває під санкціями ЄС, Великої Британії, Канади, Швейцарії, Австралії, України, Нової Зеландії. 
  • Компанія GVMT Group LLC є постачальником для ТОВ «Бристоль Ритейл Логистикс». Засновником останньої виступає ТОВ «Меркурий Ритейл Холдинг», яке пов’язують з підсанкційними росіянами Ігорем Кесаєвим та Сергієм Кацієвим.

Контекст

Нещодавно НАЗК внесло швейцарську корпорацію Nestle до переліку міжнародних спонсорів війни. Також у перелік увійшла італійська група компаній Camozzi. Таке рішення було ухвалено, оскільки компанія продовжує вести бізнес у РФ, співпрацює з російським ВПК і її завод продовжує працювати на території тимчасово окупованого Криму.

У вересні агентство внесло до цього списку і турецького виробника скла Şişecam Group, який продовжує вести бізнес із РФ та залишається найбільшим у Росії експортером. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні