Категорія
Новини
Дата

НАЗК внесло до списку міжнародних спонсорів війни великого турецького виробника скла за роботу в РФ

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни турецького виробника скла Şişecam Group. Компанія продовжує вести бізнес із РФ та залишається найбільшим у Росії експортером. Дочірні компанії Şişecam Group за 2022 рік сплатили податків у РФ на понад $11,2 млн, йдеться у пресрелізі НАЗК.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Основні сфери діяльності компанії – скляне та хімічне виробництво. Şişecam Group займає друге місце у світі за обсягами виробництва скляного посуду, п’яте місце серед виробників скляної тари і листового скла, а також є світовим лідером у виробництві кальцинованої соди й хімічних речовин на основі хрому, зазначається у повідомленні НАЗК.
  • За підсумками 2022 року дохід Şişecam збільшився до $3,6 млрд, чистий прибуток досяг $740 млн.
  • Від початку російської агресії, у 2014 році, Sisecam Flat Glass здійснює виробництво в напрямку архітектурно-будівельного та автомобільного скла в РФ на ОЕЗ «Алабуга» в Республіці Татарстан. Там виробляються й «шахеди», якими росіяни регулярно атакують Україну, зазначають у НАЗК.
  • У РФ консолідовані обсяги виробництва листового скла, склотари та посуду зі скла компанії Şişecam перевищують 1,5 млн т на рік, а загальні обсяги інвестицій перевищують $1,25 млрд. Компанія забезпечує робочі місця для 3414 працівників на своїх заводах у РФ, тим самим створюючи робочі місця та підтримуючи економіку держави-терориста, йдеться у повідомленні НАЗК.
  • За даними агентства, дочірні компанії Şişecam Group, які виробляють листове скло, посуд зі скла та скляної тари, за 2022 рік сплатили податків у РФ на понад $11,2 млн.
  • «Жодних спроб засудити війну росії проти України від керівництва компанії так і не було», – додали в НАЗК.

Контекст

Згідно з даними KSE, понад 50% із 1871 європейського підприємства, що працювали в Росії до війни, все ще функціонують у країні. 

Приблизно 2000 заявок від іноземних компаній про вихід із ринку чекають на схвалення від уряду РФ, але лише для того, щоб розглянути їх усі, знадобиться щонайменше вісім років. За даними KSE, лише 15,7% іноземних компаній повністю згорнули діяльність і покинули ринок РФ, тоді як 28% вичікують і 23,8% компаній продовжують працювати на ринку агресора без обмежень. Ще 32,5% оголосили про плани згорнути діяльність і вийти з РФ найближчим часом.

31 серпня інтернет-портал із працевлаштування Work.ua оголосив, що розриває співпрацю з ще 200 компаніями через їхні звʼязки з Росією. 10 серпня Work.ua призупинив надання послуг 20 компаніям і розірвав контракти на суму понад 5 млн грн на рік. 

Провідні креативні медіа, маркетингові та PR-агенції України 22 серпня заявили про неприпустимість будь-якої співпраці з компаніями й брендами, що не вийшли з ринку РФ, та ініціюють старт інституту репутації. Серед підписантів маніфесту: Banda, Grape, BART & FINK, LivePage, PRoector, PRJCTR Institute, Fedoriv Agency й інші. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні