Категорія
Новини
Дата

НБУ скасував обмеження на встановлення готівкового курсу та зменшив ліміт на зняття гривні за кордоном

Готівковий курс валюти в банках і обмінниках може зрости. Національний банк з 21 травня скасовує обмеження на встановлення готівкового курсу, який був привʼязаний до офіційного. Такі нововведення передбачені постановою №102 від 20 травня, йдеться в повідомленні Нацбанку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Регулятор скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Раніше готівковий курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.
  • Також скасовано аналогічні обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном. 
  • Зняття обмежень на встановлення курсів поліпшить умови роботи легальних суб’єктів ринку, вважають в НБУ. «Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню обсягу нелегальних операцій», – сказав заступник голови НБУ Юрій Гелетій. 
  • НБУ також тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 000 грн в еквіваленті (раніше – 100 000 грн). 
  • Крім того, банкам тимчасово заборонено: переказувати кошти для надання кредитів нерезидентам (крім фінансових установ); надавати кредити юрособам у гривні для погашення кредитів в іноземній валюті; змінювати валюту кредитних договорів, укладених з юрособами (крім банків), з іноземної валюти на гривню.

Контекст

У день нападу РФ на Україну, 24 лютого, Нацбанк призупинив роботу валютного ринку та зафіксував офіційний курс на рівні 29,25 грн/$. Євро, відповідно, коштує 31 грн. Задля того, щоб не допустити розквіту чорного валютного ринку, з середини квітня регулятор дозволив продаж готівкової валюти фізособам.

Національний банк зможе повернутися до вільного обмінного курсу після стабілізації експорту та визначеності щодо військових дій, повідомив голова НБУ Кирило Шевченко. За його словами, повернення до ринкового курсоутворення можливе лише за настання низки передумов: відновлення стійкої пропозиції іноземної валюти на ринку, зниження схильності до конвертації заощаджень у іноземну валюту та послаблення мотивів для виведення капіталу.

Наразі політика фіксованого валютного курсу має більше переваг, ніж недоліків, тому Нацбанк й надалі триматиме офіційний курс долара на рівні 29,25 грн, заявив голова НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні