Категорія
Новини
Дата

НБУ пропонує замінити копійки новими монетами під назвою «шаг». Так називався дрібʼязок в українських державах у XVII та XX століттях

1 хв читання

Національний банк пропонує змінити назву українських розмінних монет з копійок на шаги. Такий крок відновить історичну справедливість, сказав голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу у день запровадження гривні, 2 вересня. Крім України монети з назвою «копійка» використовують Росія, Білорусь та невизнана Придністровська республіка.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Заміна копійок іншою монетою потребує змін у статті 32 закону «Про Національний банк України». У ній зазначається, що «грошовою одиницею України є гривня, що дорівнює 100 копійкам». Також втратять чинність постанови президії Верховної Ради України, а саме «Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України» від 10 грудня 1991 року №1952-XII (із змінами) та «Про розмінну монету України» від 2 березня 1992 року №2156-XII.
  • НБУ спочатку планує розробити дизайн та виготовити монети номіналом 50 шагів. В обігу вони з’являться поступово, замінюючи монети старих зразків, які зношуються, уточнив Пишний. «Монети «копійка» та «шаг» перебуватимуть в обігу паралельно, – зазначив голова НБУ. – Громадянам не потрібно буде обмінювати копійки на шаги»
  • Найменування дрібної монети «шаг» має українське походження. «Назва використовувалась на території України та в українській грошовій лічбі у XVI–XVII століттях, – йдеться у релізі пресслужби НБУ. – За часів Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки під назвою «шаг».

Контекст

«Шаг» – назва розмінної монети України, яка використовувалася у XVII столітті за часів Гетьманщини і була відроджена в добу відновлення української державності у 1917–1921 роках. 

Зокрема 1 березня 1918-го Центральна Рада УНР впровадила як основну валюту гривню, котра поділялася на 100 шагів. В обіг були випущені розмінні марки вартістю 10, 20, 30, 40 і 50 шагів, а також відрізні купони різної вартості.

Назва «копійка» має московське походження (від російського «копье», що, ймовірно походить від характерного атрибуту монет московських держав – вершника зі списом), і була запроваджена в Україні в 1996 pоці.

Сьогодні крім України копійки залишилися в обігу лише в Росії та Білорусії, а також в невизнаному Придністровʼї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд