Категорія
Новини
Дата

«Не надає позитивної конотації в переговорах». Голова НБУ відреагував на повернення доплат військовим

Рішення про повернення доплат військовим не допомагають Україні в перемовинах з міжнародними партнерами, повідомив голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу, відповідаючи на запитання репортера Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Пишного, рішення про повернення доплат військовим «складно впливає» на переговори з партнерами.
  • «Воно не надає позитивної конотації в наших розмовах з міжнародними партнерами. Сьогодні всі стейкхолдери і учасники перемовного процесу розуміють, що реалізація цього рішення суттєво підважить в даному випадку домовленості, взяті у рамках меморандуму з МВФ», – сказав він.
  • Очільник НБУ додав, що поки рішення не реалізоване, а що саме буде ухвалено в кінцевому рахунку, ймовірно, можна буде побачити «через декілька тижнів».
  • «І вже від цього результату ми будемо виходити. Наразі ми залишаємося прихильними тих домовленостей, які закріплені на рівні меморандуму з МВФ», – зазначив Пишний.

Контекст

Міноборони з 1 лютого скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим та силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу».

З лютого виплати військовим в Україні стали диференційованими. Суми залежать від районів перебування та складності бойових завдань.Тим, хто на передовій, залишили 100 000 грн винагороди, як і для сімей полонених та зниклих безвісти.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій. За законопроєкт № 8312 із відповідною поправкою в цілому проголосували 277 народних депутатів.

Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат). За словами Железняка, обмеження на зарплати до 10 мінімальних – це дуже мала економія. «Для реального, а не на папері, забезпечення повернення виплат потрібно ще близько 149 млрд грн на рік знайти, або 98% від необхідної суми», – пояснив нардеп.

Згодом до Ради було внесено проєкт постанови, який блокує підписання спікером парламенту законопроєкта №8312 про повернення доплат у 30 000 грн військовим у тилу. Документ зареєстрував народний депутат від фракції «Голос» Володимир Цабаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні