«Необхідна подальша робота». Європейські країни не домовились про обмеження цін на російський газ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Необхідна подальша робота». Європейські країни не домовились про обмеження цін на російський газ

Getty Images

Міністри енергетики Європейського союзу після переговорів у Брюсселі не дійшли згоди щодо обмеження цін на імпортний газ, зазначивши, що пропозиція «потребує доопрацювання». Очікується, що обговорення триватиме до жовтня, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами дипломатів, після того як деякі держави заперечували проти запровадження обмеження тільки на російський газ – частково через побоювання подальших кроків з боку Росії, – зʼявилася пропозиція про обмеження цін на весь газ, що імпортується. 
  • У результаті міністри заявили, що «необхідна подальша робота» над можливим запровадженням такого заходу.
  • Міністри звернулися до Єврокомісії із пропозицією розробити екстрені заходи щодо забезпечення ліквідності, щоб допомогти напруженим енергетичним ринкам, а також ввести податки для енергетичних компаній.
  • Міністри закликали Комісію вжити заходів, щоб виробники електроенергії, які не використовують газ, були обмежені у своїх доходах. Компанії, які працюють із викопним паливом, також мають платити «вклад солідарності», йдеться у матеріалі.
  • Комісія має розробити заходи до середини вересня. Міністри також закликали до «екстреного тимчасового втручання в ситуацію», включаючи обмеження цін на газ, але деталей щодо цього немає.
  • «Сподіваюся, ми зможемо завершити переговори до кінця вересня», – заявив журналістам міністр промисловості Чехії Йозеф Сікела.
  • Комісарка ЄС з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що наступного тижня блок запропонує «безпрецедентні» заходи, оскільки країни мають серйозні проблеми. Вона додала, що її команда працює над ширшим планом коригування структури європейського ринку електроенергії, який, як вона сподівається, буде «готовим на початку наступного року». За словами Сімсон, Європі буде потрібний високий рівень імпорту зрідженого природного газу, щоб безпечно пережити зиму.

Контекст

Сьогодні країни ЄС розділилися в думках щодо питання обмеження цін на російський газ. Так, Німеччина та Австрія заявили, що не підтримують обмеження цін на російський газ, оскільки деякі країни ще залежать від цих поставок.

За інформацією Financial Times, Брюссель зараз стикається з тиском з боку щонайменше 10 країн ЄС, які вимагають запровадити обмеження на ціни на газ для всіх постачальників, при цьому деякі уряди попереджають, що рішення стосовно російського газу може підштовхнути президента Володимира Путіна до повного припинення постачання до Європи.

За словами офіційних осіб, країни-члени, які виступають проти пропозиції президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн застосувати обмеження виключно до імпорту російського газу, включають Італію, Польщу та Грецію.

Загальне обмеження ціни на газ може бути прийнято кваліфікованою більшістю. Угорщина, Австрія та Нідерланди висловили застереження щодо загального обмеження.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн раніше повідомила, що ЄС запропонує «стелю цін на російський газ». За її словами, ЄС вже скоротили імпорт російського газу з 40% до 9%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні