Категорія
Новини
Дата

«Нібулон» скоротив експорт на 88% у березні-серпні та втратив доступ до активів на окупованих територіях на $82 млн

Агрокомпанія «Нібулон» у період із березня до серпня скоротила експорт на 88% унаслідок втрати можливості користуватися звичайними маршрутами через Миколаївський порт, повідомив очільник компанії Андрій Вадатурський, пише Politico.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми також маємо активи на суму до $82 млн, які застрягли на тимчасово окупованих територіях. Крім того, понад 40% наших співробітників нині не можуть працювати через війну», – сказав він.
  • Вадатурський зауважив, що компанія перенаправила частину експорту залізницею та автомобільним транспортом, також використовує річковий транспорт і зараз будує новий річковий термінал на Дунаї, щоб убезпечитися від збоїв у майбутньому.
  • «Однак наземні маршрути значно дорожчі, і в середньому витрати на логістику вже зросли в 10–40 разів залежно від маршруту. Експорт через Польщу та Румунію також був особливо повільним через бюрократичну тяганину на кордоні», – додав Вадатурський.
  • За словами очільника «Нібулона», через брак добрив унаслідок війни, кількість посівів пшениці цього року вже на 40% менша, ніж торік, а розмінування українських сільськогосподарських земель може тривати десятиліття, якщо не більше.
  • Вадатурський вважає, що західні уряди та кредитори мають терміново розширити можливості фінансування та забезпечити гнучкість під час погашення боргу, а також стверджує, що зерновий коридор має бути розширено завдяки Миколаївському порту, на частку якого до війни припадало 30% українського експорту.

Контекст

У 2021 році «Нібулон» поставив абсолютний рекорд за всю історію компанії, відвантаживши до 38 країн понад 5,64 млн т сільгосппродукції.

31 липня власник агрокомпанії «Нібулон» Олексій Вадатурський, 74, загинув. Під час російського обстрілу Миколаєва в його будинок прилетів снаряд. З початку війни Вадатурський залишався в Миколаєві. 

Олексій Вадатурський був героєм обкладинки третього номера журналу Forbes Україна. У 2021 році Forbes оцінив його статки в $430 млн, тоді він посідав 24-те місце в рейтингу найбагатших українців. «Нібулон» в останньому рейтингу «100 найбільших компаній України» була на 20-му місці з річним виторгом 25,8 млрд грн.

Свій капітал уродженець села Бендзари заробив на землі, а примножив на воді. «Нібулон» – найбільший в Україні оператор елеваторних потужностей і другий за обсягами експортер зерна з виторгом $1,5 млрд. Забезпечує доставку флотом, побудованим на власній верфі, до складу якого входять 82 одиниці барж, буксирів і плавкранів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні