Категорія
Новини
Дата

Нідерланди зафіксували підготовку Росією диверсій проти енергоінфраструктури в Північному морі

Розвідка Нідерландів каже про ймовірні спроби Росії саботувати її енергетичну інфраструктуру в Північному морі та наказала операторам бути напоготові, пише Financial Times. Спецслужби помітили, як РФ намагалася отримати розвіддані – російське судно було виявлено на морській вітряній електростанції.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Росія ініціювала «діяльність, що вказує на шпигунство, а також підготовку операцій з пошкодження та саботажу» підводних кабелів, вітряних електростанцій і газопроводів у Північному морі, йдеться у звіті, опублікованому підрозділом військової розвідки Нідерландів (MIVD).
  • Голова MIVD Ян Свілленс заявив, що в останні місяці було виявлено російське судно, яке намагалося зібрати дані про енергетичну інфраструктуру в Північному морі, але це «не увінчалося успіхом, оскільки його супроводжували нідерландські військово-морські сили та берегова охорона».
  • У звіті міститься попередження операторам морської інфраструктури про те, що їм слід посилити заходи безпеки та стійкості у світлі недавніх подій. У ньому також описувалися спроби Москви перетворити постачання енергії блоку на зброю.
  • «В останні місяці ми бачили, як російські субʼєкти намагалися зʼясувати, як працює енергетична система у Північному морі, – цитує Свілленса Reuters. – Росія складає мапу того, як функціонують наші вітряні парки у Північному морі. Їх дуже цікавить, як вони можуть саботувати енергетичну інфраструктуру».
  • Зазначається, що «Росія таємно складає карту цієї інфраструктури і робить дії, що свідчать про підготовку до підриву та саботажу».

Контекст

Минулої осені Норвегія підвищила рівень бойової готовності своїх збройних сил після ймовірного саботажу у вересні на газопроводах «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2», якими російський газ може надходити до Європи. Осло посилило військове спостереження за Північним морем і влаштувало демонстрацію військової сили, запустивши винищувачі F-35 над своїми нафтогазовими платформами після повідомлень про появу поблизу невідомих дронів.

Німеччина, Велика Британія та Франція також надали допомогу, тоді як Італія заявила, що її військово-морський флот посилить заходи щодо захисту газопроводів, що йдуть з Північної Африки до Європи через Сицилійський канал, попередивши, що побоюється, що Росія може спробувати атакувати важливу енергетичну інфраструктуру, пише FT.

Занепокоєння щодо безпеки постачання енергоносіїв до Європи зросло після того, як Росію запідозрили у причетності до саботажу газопроводів «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2», що призвело до величезних витоків газу в Балтійському морі. Наприкінці жовтня Швеція оголосила про проведення додаткового розслідування збитків, завданих минулого місяця двом газопроводам «Північний потік». Зрештою слідчі виявили сліди вибухових речовин на місці пошкодженого газопроводу Nord Stream, що підтверджує факт диверсії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні