Категорія
Новини
Дата

Диверсія на «Північних потоках»: швецькі слідчі виявили сліди вибухівки

1 хв читання

Слідчі виявили сліди вибухових речовин на місці пошкодженого газопроводу Nord Stream, що підтверджує факт диверсії, заявив у пʼятницю прокурор Швеції, пише Reuters

Ключові факти

  • Влада Швеції та Данії розслідує чотири діри в газопроводах «Північний потік – 1 і 2», які повʼязують Росію та Німеччину через Балтійське море.
  • Данія минулого місяця заявила, що попереднє розслідування показало, що витік був викликаний потужними вибухами.
  • «Проведений аналіз показує наявність слідів вибухових речовин на кількох вилучених обʼєктах», – йдеться в заяві шведської прокуратури.
  • «Розслідування є дуже складним та всеосяжним. Розслідування, що триває, визначить, чи можна ідентифікувати будь-яких підозрюваних», – додали у відомстві.

 Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку». 29 вересня берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік», пише шведське видання Svenska Dagbladet. Йдеться про витік на газопроводі «Північний потік – 2».

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. «Північний потік – 2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доставив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Росія може завдати удару по українській газотранспортній системі й вимагати від Європи запустити «Північний потік – 2». Про це він сказав в інтервʼю німецькій телекомпанії ZDF. За його словами, це може трапитися через два місяці.

Наприкінці жовтня Швеція оголосила про проведення додаткового розслідування збитків, завданих минулого місяця двом газопроводам «Північний потік», йдеться у заяві прокурора, який веде справу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні