Категорія
Новини
Дата

Швеція проведе додаткове розслідування щодо пошкодження газопроводу «Північний потік»

Швеція оголосила про проведення додаткового розслідування збитків, завданих минулого місяця двом газопроводам «Північний потік», йдеться у заяві прокурора, який веде справу, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Швеція та Данія дійшли висновку, що чотири витоки на газопроводах «Північний потік» та «Північний потік-2» були викликані вибухами, але не сказали, хто може нести за це відповідальність. Світові лідери назвали це актом саботажу.
  • «Я прийняв рішення разом із поліцією безпеки провести низку додаткових розслідувань на місці злочину, – сказав головний прокурор Матс Юнгквіст. – Збройні сили на запит вирішили надати допомогу в розслідуванні».
  • Прокурор заявив, що збройні сили мають ресурси і досвід для розслідування місця злочину «так, як ми хочемо», але відмовився від подальших коментарів.
  • Збройні сили Швеції повідомили цього тижня, що проводять незалежне дослідження морського дна в районі витоків за допомогою тральщиків.
  • «Я можу підтвердити, що ми підтримуємо прокуратуру у звʼязку з підводними дослідженнями, проведеними кораблем HMS Belos», – сказав офіційний представник ВМС Швеції Джиммі Адамссон.
  • «Немає жодного звʼязку між дослідженнями, які шведські збройні сили проводять у цьому районі, та запитом підтримки від прокурора».

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік-2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку». 29 вересня берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік», пише шведське видання Svenska Dagbladet. Йдеться про витік на газопроводі «Північний потік-2».

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. «Північний потік-2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доставив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Росія може завдати удару по українській газотранспортній системі й вимагати від Європи запустити «Північний потік-2». Про це він сказав в інтервʼю німецькій телекомпанії ZDF. За його словами, це може трапитися через два місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні