Категорія
Новини
Дата

Нідерландська Yandex N.V. хоче продати всі російські активи за раз, щоб пришвидшити вихід із країни – Reuters

Нідерландська холдингова компанія «Яндекса» Yandex N.V. розглядає можливість продажу всіх своїх російських активів за один раз, а не тільки контрольного пакету акцій, повідомили Reuters три джерела. Сторони поспішають завершити угоду до кінця року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Запланована реструктуризація Yandex N.V. спрямована на відшкодування частини коштів акціонерів за рахунок продажу її основних російських підприємств, які приносять дохід, таких як пошукові операції та послуги таксі. 
  • Потім компанія планує розвивати чотири інші напрямки бізнесу на міжнародному рівні.
  • «Яндекс», який називають «російським Google», був однією з небагатьох російських компаній із справжніми глобальними амбіціями до того, як Москва розпочала війну з Україною у лютому 2022 року. «Яндекс» домінує в секторах таксі та онлайн-реклами у Росії.
  • Yandex N.V. може продати 100% холдингу, створеного в Калінінградській області, повідомило одне з джерел. Інше сказало, що повний вихід Yandex NV цілком імовірний, хоч і не остаточно вирішений.
  • Третє джерело повідомило, що цей сценарій призведе до повного розриву відносин Yandex N.V. із Росією. Джерела пояснили, що покупці, зрештою, можуть не придбати 100% активів, оскільки на частку, можливо, претендуватиме керівництво «Яндекса» та інші російські інвестори.
  • Одне з джерел оцінило загальну вартість операції в 560 млрд руб. ($6,18 млрд), що відповідає 50-відсотковій знижці, яку Кремль вимагає під час продажу активів. Інший інформатор сказав, що сума угоди становитиме близько $5 млрд.

Контекст

Джерела повідомили агентству в травні, що акціонери голландської холдингової компанії «Яндекса» Yandex N.V. можуть заробити $7 млрд на повному продажі свого російського бізнесу і що «Яндекс» отримав пропозиції від кількох російських мільярдерів. Однак ймовірність того, що «Яндекс» успішно позбудеться акцій, знижується, казали три джерела.

Андрій Костін, генеральний директор державного російського кредитора ВТБ, у червні запропонував Москві взяти на себе тимчасовий контроль над активами «Яндекса», засудивши той факт, що західні інвестори отримають зиск. ВТБ був єдиною стороною, яка публічно заявила, що подавала заявку на купівлю «Яндекса», а потім оголосила про вихід із процесу. Два джерела сказали, що ВТБ ніколи не був серйозним покупцем з огляду на санкції проти державного кредитора.

Доля «Яндекса» була предметом численних спекуляцій з того часу, як у листопаді минулого року компанія оголосила про плани провести корпоративну реструктуризацію, що зрештою має призвести до того, що її основний прибутковий бізнес у Росії буде виділено з материнської компанії, зареєстрованої в Нідерландах. Згодом стало відомо, що страх перед виїздом ІТ-фахівців, або ж «відтоком мізків», є основним фактором, що перешкоджає Москві націоналізувати «Яндекс».

У серпні засновник «Яндекса» Аркадій Волож засудив вторгнення Росії, і сказав, що він був зосереджений на вивезенні «талановитих російських інженерів» із країни з початку війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні