Категорія
Новини
Дата

Німеччина дозволила Україні використовувати надану зброю для ударів по РФ

1 хв читання

Уряд Німеччини дав дозвіл Україні використовувати зброю, що поставляється ФРН, для завдання ударів по цілях на території Росії, заявив офіційний представник уряду Штеффен Хебештрайт, пише Deutsche Welle.

Німеччина, яка займає друге після США місце за обсягом військової допомоги, що надається Україні. Вона поставила велику кількість військової техніки, включаючи важку артилерію і ракетні установки.

Ключові факти

  • За його словами, в останні тижні Україна зазнавала нападів, «зокрема, у Харківській області з позицій, які безпосередньо прилягають до російського кордону».
  • «Ми переконані, що Україна має право відповідно до міжнародного права захищатися від цих нападів», – сказав він.
  • Досі Берлін не дозволяв Києву використовувати німецьку зброю для завдання ударів по російським цілям, побоюючись ескалації конфлікту.
  • Системи озброєння, які постачаються Україні Німеччиною та які можуть бути використані для ведення вогню через російський кордон, включають броньовані самохідні гаубиці та системи залпового вогню MARS II, пише Bloomberg.
  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус раніше вкотре виключив можливість постачання Києву крилатої ракети «Таурус» — зброї для знищення бункерів, радіус дії якої становить понад 500 кілометрів.

Контекст

Адміністрація президента США Джо Байдена також дозволила Україні використовувати американську зброю для ударів по військових цілях у РФ, але лише в прикордонних районах із Харківською областю. Цю інформацію підтвердив прессекретар президента України Сергій Никифоров. Україна може використовувати ракетні системи HIMARS для завдання ударів по російських солдатах і командних пунктах управління.

Рішення знаменує собою значне зрушення для Байдена, який раніше чинив опір закликам використовувати американську зброю для ударів у відповідь по території Росії. Зміни відбулися після зростаючого тиску з боку Києва та союзників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні