Категорія
Новини
Дата

США дозволили Україні бити наданою зброєю по РФ на кордоні з Харківщиною – речник Зеленського

2 хв читання

Адміністрація президента США Джо Байдена дозволила Україні використовувати американську зброю для ударів по військових цілях у РФ, але лише в прикордонних районах із Харківською областю, цю інформацію підтвердив The Guardian прессекретар президента України Сергій Никифоров.

Рішення знаменує собою значне зрушення для Байдена, який раніше чинив опір закликам використовувати американську зброю для ударів у відповідь по території Росії. Зміни відбулися після зростаючого тиску з боку Києва та союзників.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Згідно з рішенням, Україна може використовувати ракетні системи HIMARS для завдання ударів по російських солдатах і командних пунктах управління.
  • «Це значно підвищить нашу здатність протистояти російським спробам Росії перебратися через кордон», – сказав Никифоров.
  • Видання зазначає, що Білий дім наполягає на тому, що політика, яка забороняє удари вглиб Росії, не змінилася. Україна, як і раніше, не зможе використовувати ATACMS для ударів по Росії.
  • Агентство Bloomberg із посиланням на американського чиновника пише, що Байден дав дозвіл завдати удару територією Росії з використанням американської зброї в районі північно-східного кордону із Харківщиною, щоб Україна могла нейтралізувати наступ Росії в регіоні. 
  • Рішення США послабити обмеження щодо застосування американської зброї вже привітав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. «Україна має право на самооборону, і це включає право атакувати законні військові обʼєкти на території Росії», – заявив він 31 травня в кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ країн Північноатлантичного альянсу в Празі, пише Deutsche Welle.
  • За словами Столтенберга, це особливо актуально через те, що Росія відкрила новий фронт і атакує Харківську область з півночі.
  • Генсек НАТО наголосив, що не бачить ризику ескалації у світлі цього рішення і закликав Німеччину та інші країни також дозволити Україні завдавати ударів по цілям в Росії зброєю, що поставляється їми.

Контекст

У ніч на 10 травня російські війська перетнули держкордон та почали наступ на північ Харківської області. Мотив спроби армії РФ наступати у прикордонні Харківщини – змусити Україну підтягнути на цей напрямок свої сили та резерви, переконує полковник Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця». Створити новий фронт на кордоні, коли на інших напрямках росіяни продовжують активно штурмувати українські позиції.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово закликав Захід направити зброю дальньої дії, яка б дозволила її силам вражати цілі всередині Росії. Раніше адміністрація Байдена розглядала це як потенційну ескалацію війни проти РФ, яка може спровокувати напади на країни НАТО.

Водночас Україна самостійно посилила атаки на російську енергетичну інфраструктуру, незважаючи на занепокоєння з боку США та інших союзників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні