Категорія
Новини
Дата

Німеччина готова розглянути питання про гарантії ЄС для фінансування відновлення України – Bloomberg

Німеччина готова розглянути гарантії ЄС для фінансування відновлення України. За словами урядовців, Німеччина відкрита до обговорення широкого кола заходів, щоб допомогти Україні відбудуватися після завершення війни з Росією, включно з наданням гарантій ЄС щодо фінансування. Про це повідомляє Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Під час засідання кабінету міністрів минулого тижня правляча коаліція канцлера Олафа Шольца погодилася, що Берлін відіграватиме конструктивну роль у дебатах про те, як направити мільярди євро в Україну, сказав один із чиновників.
  • Іншим варіантом є прямі національні платежі. Ця тема буде актуальною на порядку денному під час зустрічі міністрів фінансів G7 у Бонні 18–20 травня.
  • Чиновники як у Брюсселі, так і в Берліні погоджуються, що одне з перших завдань – визначити, скільки грошей буде потрібно. За оцінками уряду України, втрати від війни можуть становити $560 млрд.
  • Берлін хоче, щоб інші багаті країни та міжнародні фінансові установи допомагали. За словами чиновників, Німеччина намагається переконати приєднатися неєвропейських членів G7.
  • Європейський Союз планує в середу представити аналогічний набір пропозицій, який, як очікується, також міститиме використання позик із бюджету блоку, гарантованих державами-членами, для виплати українських зарплат і пільг, пише видання.
  • За словами чиновників, Німеччина віддає перевагу мобілізації мільярдів євро через Європейський інвестиційний банк, який потім видасть гарантію ЄС для інвесторів.
  • Німеччина також готова розглянути можливість резервів російського центрального банку для фінансування реконструкції. «Ми вже обговорюємо це в G7 і ЄС, і є пропозиції», – сказав міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер в інтервʼю кільком європейським газетам. Що стосується арешту приватних активів у росіян, які потрапили під санкції, Берлін бачить юридичні перешкоди. «Навіть якщо ми маємо справу з російськими олігархами, ми повинні поважати верховенство права», – додав Лінднер.

Контекст

Кабмін виділив перший 1 млрд грн із резервного фонду на відновлення звільнених від російських військ територій. Кошти підуть на ліквідацію наслідків воєнних дій та першочергове відновлення інфраструктури.

На 1 квітня сума збитків для інфраструктури становила $68,2 млрд, або майже 2 трлн грн, за даними проєкту «Росія заплатить». Держбюджет втрачає близько 2 млрд грн на день через бойові дії, підрахували у Мінфіні.

Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 млрд до $600 млрд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні