Категорія
Новини
Дата

Німеччина замовила 17 систем ППО IRIS-T для України – Шольц

2 хв читання

Система ППО IRIS-T /Фото Matti Blume Wiki.jpg

Система ППО IRIS-T Фото Фото Matti Blume Wiki.jpg

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив замовлення додаткових систем протиповітряної оборони IRIS-T для Бундесверу та для України, щоб допомогти відбивати російські атаки. Про це він сказав, виступаючи 4 вересня на базі ВПС на північному узбережжі поблизу Кіля, пише Bloomberg

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Шольц повідомив про замовлення 17 систем IRIS-T для України на додачу до семи, які Київ вже отримав. Чотири з них будуть відправлені до кінця цього року, а решта – з наступного.
  • «Це свідчить про те, що німецька підтримка України не припиняється. Ми спланували все заздалегідь і вчасно забезпечили контракти й фінансування, щоб Україна могла і надалі повністю покладатися на нас», – наголосив Шольц.
  • До 2026 року Україна отримає 24 системи IRIS-T з Німеччини, 12 середньої дальності й 12 малої дальності, кажуть джерела Bloomberg.

Контекст

ЗРК IRIS-T SL складається з трьох машин: пускової установки на військовій вантажівці з місцем для восьми ракет, радіолокаційної машини та командирської машини. Зенітні ракети можуть уражати цілі на висоті до 20 км та на відстані до 40 км. IRIS-T SL разом із NASAMS і Patriot стали основою української ППО. У комбінації з радаром TRML-4D вони здатні збивати російські малопомітні крилаті ракети Х-101.

Цієї весни президент Володимир Зеленський звернувся з проханням про додаткові поставки систем ППО. Німеччина заявила, що відправить додаткову батарею, а Нідерланди оголосили про ініціативу відправити ще одну на основі компонентів, які постачають декілька країн. 

Атаки Росії та безпілотників за останні місяці знищили понад 9 ГВт енергетичних потужностей України, заявив Зеленський. 

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

26 серпня президент США Джо Байден прокоментував наймасованіший і найдорожчий авіаобстріл Росією території України. Він наголосив, що США насамперед постачатимуть Україні засоби протиповітряної оборони. 

У розпорядженні США є понад тисячу пускових установок системи протиповітряної оборони Patriot. З них 500 перебувають у резерві, писало видання KyivPost з посиланням на власний аналіз. Станом на весну цього року компанія-розробник цієї системи ППО Raytheon спроєктувала та відправила до 19 різних країн світу 240 установок. Своєю чергою виробник ракет до Patriot Lockheed Martin виготовив понад 10 000 снарядів. Окрім США, найбільше «петріотів» також мають Німеччина, Кувейт, Нідерланди, Греція, ОАЕ, Тайвань, Туреччина та інші.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд