Категорія
Новини
Дата

Німецька Uniper виграла суд у «Газпрома» на €13 млрд і розриває довгостроковий контракт

1 хв читання

Німецька енергетична компанія Uniper розриває довгостроковий контракт із російським «Газпром експортом» після рішення Стокгольмського арбітражу на її користь, йдеться у повідомленні компанії.

Uniper була однією з найбільших покупців російського газу в Європі.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • 7 червня суд Стокгольма дозволив Uniper розірвати довгостроковий контракт з «Газпром експорт» і присудив їй €13 млрд компенсації за недопостачання газу з середини 2022 року.
  • Попри те, що з червня 2022 року були поставлені лише обмежені обсяги газу, а з кінця серпня 2022 року взагалі не було постачань, довгострокові контракти на поставку газу між двома компаніями все ще залишалися юридично чинними, а окремі контракти продовжували б діяти до середини 2030-х років, пояснила компанія.

Контекст

Наприкінці 2022 року Uniper повідомила про збитки у розмірі €40 млрд. Дії Росії з обмеження постачання газу призвели до того, що енергетична група зазнала одних із найбільших збитків у корпоративній історії.

Uniper заявляла, що для компенсації обсягів газу закуповувала його на спотовому ринку. Зокрема у звʼязку з цим у середині 2022 року там ціни злетіли майже до $4000 за тисячу кубометрів, що вдесятеро вище за поточні котирування. Для покриття сформованих таким чином збитків компанія була націоналізована.

Uniper, яка раніше була найбільшим покупцем російського газу, через суд вимагала від «Газпрому» компенсації.

Через двократне падіння продажів газу до Європи збитки «Газпрому» за підсумками 2023 року сягнули 629 млрд руб. ($6,9 млрд) в порівнянні з чистим прибутком в 1,2 трлн руб. ($12,5 млрд) роком раніше. 

«Газпрому» навряд чи вдасться до 2035 року відновити обсяги продажів газу, втрачені у результаті повномасштабного російського вторгнення в Україну і санкцій, йдеться у звіті, який наприкінці 2023 року підготували на замовлення керівництва компанії. Цей звіт є одним із найвідвертіших свідчень того, як західні санкції, введені у відповідь на війну, завдали шкоди «Газпрому» та російському енергетичному сектору загалом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд