Категорія
Новини
Дата

Німецька RWE через суд вимагатиме від «Газпрому» компенсацію за недопоставку газу. Раніше до суду подала Uniper

1 хв читання

Німецька енергетична група RWE ініціює позов проти російського «Газпрому» через недопоставлені обсяги газу. Про це пише газета Handelsblatt з посиланням на представника компанії.

Ключові факти

  • RWE стала другою німецькою енергетичною компанією, яка вимагає від «Газпрому» компенсації. Минулого тижня найбільший німецький імпортер газу Uniper оголосив, що хоче отримати від «Газпрому» компенсацію за «мільярдні збитки».
  • Конфіскована у «Газпрома» компанія Gazprom Germania, яка змінила назву на Sefe, також вивчає можливість предʼявлення претензій зі свого боку.

Контекст

І Uniper, і RWE мали фіксовані контракти на постачання газу від «Газпрому». Але з початку вересня російська компанія припинила будь-які поставки газу газопроводом «Північний потік – 1» до Німеччини. 

Таким чином, Uniper і RWE мають закуповувати газ на світовому ринку за високими цінами і продовжувати постачати його муніципальним підприємствам та іншим споживачам на вигідних умовах, про які вже домовилися, зазначає видання. 

Водночас країни ЄС скоротили в листопаді попит на газ на рекордні 25%, порівнюючи із середнім показником за останні пʼять років, свідчать дані аналітичної компанії ICIS. Падіння повʼязують із заходами зі зниження залежності від російських енергоносіїв після вторгнення РФ в Україну.

За даними ICIS, у Німеччині та Італії, двох найбільших країнах – споживачах газу в ЄС, у листопаді попит упав на 23% та 21% відповідно. У Франції та Іспанії він упав більш ніж на одну пʼяту, а в Нідерландах – трохи більш ніж на третину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні