Категорія
Новини
Дата

Німецький техногігант SAP відкладає вихід із Росії – Reuters

SAP пропустить запланований термін виходу з Росії до кінця року, оскільки німецька група з розробки програмного забезпечення не змогла знайти покупця на цей підрозділ, повідомили Reuters пʼять джерел.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія у квітні приєдналася до Oracle Corp, Salesforce Inc та інших, оголосивши про плани залишити Росію. У липні фінансовий директор Лука Мучич заявив, що SAP завершить вихід до кінця року.
  • Незважаючи на те що SAP закрила свої центри обробки даних та хмарний бізнес у країні, SAP все ще має річні контракти на технічне обслуговування в Росії, які вона повинна обслуговувати або стикатися з юридичними ризиками, повідомили джерела.
  • Згідно з російським законодавством, співробітники, які керують місцевим підрозділом SAP – SAP CIS, можуть понести особисту відповідальність за будь-які порушення контракту, згідно з чотирма джерелами.
  • «SAP повністю віддана якнайшвидшому згортанню нашого бізнесу в Росії», – каже представник SAP. «Нещодавні правові зміни в Росії, однак, обмежили наші можливості щодо останніх кроків нашого виходу».
  • Зазначається, що російська Дума обговорює законопроэкт, який дозволить Москві заарештовувати активи західних компаній і, можливо, переслідувати в судовому порядку керівників. 
  • Представник SAP заявив, що компанія «значно скоротила» свою робочу силу в Росії з 1250 осіб і до кінця року матиме там менше 100 співробітників.
  • За словами джерел, відповідно до правил контракту SAP має повідомити за три місяці до розриву відносин, чого вона не зробила через побоювання щодо юридичних наслідків. Контракти SAP на технічне обслуговування в Росії щорічно продовжуються автоматично, а у вересні вони продовжили ще на рік, повідомили три джерела.
  • Пʼять джерел повідомили, що спроби знайти покупця для російських операцій SAP та переговори про викуп поки що не дали результатів.

Контекст

19 квітня німецька SAP заявила, що зупиняє співпрацю з російськими компаніями та підтримку локальних продуктів. Користувачам хмарних сервісів дадуть вибір: вивантажити дані, видалити їх або перенести на сервер поза РФ, проте навіть в останньому випадку SAP не працюватиме з ними після закінчення підписки. Компанія також оголосила, що припиняє підтримку та обслуговування локальних продуктів, але сам софт клієнти використати зможуть.

Німецький техногігант SAP – найбільший розробник корпоративного програмного забезпечення в Європі і один із найбільших розробників у світі з капіталізацією €177 млрд.

Програмне забезпечення SAP допомагає підприємствам управляти широким спектром функцій: від маркетингу та управління персоналом до логістики та закупівель. Серед її російських клієнтів були гіганти енергетичного, банківського та гірничодобувного секторів, такі як державна енергетична компанія «Газпром», «Сбербанк» та гірничодобувний гігант «Норнікель».

За словами головного редактора журналу ComNews, присвяченого інформаційним технологіям, Леоніда Коніка, за більш ніж 30 років роботи SAP у Росії корпорації вклали значні кошти в її системи бізнес-планування та управління, що ускладнює їхню швидку заміну.

За 2021 рік компанія заробила на своїх сервісах з автоматизації бізнес-процесів €27,8 млрд виручки. Раніше у російському офісі SAP працювало 2300 осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні