Хуберт Зайпелm /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німецький журналіст, що випускав хвалебні книги про Путіна, отримав €600 000 від російського олігарха – Cyprus Confidential

Хуберт Зайпелm Фото Getty Images

Російський олігарх Олексій Мордашов, що входить до п’ятірки найбагатших людей РФ, заплатив €600 000 німецькому журналісту Хуберту Зайпелю, який робив інтерв’ю з президентом РФ Путіним та видав дві хвалебні книги про нього. Це стало відомо з розслідування «Таємниці Кіпру» (Cyprus Confidential), що провели 69 світових медіа під егідою Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ). 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Хуберт Зайпель робив декілька інтерв’ю з Путіним, а також випустив декілька книг про нього, зокрема «Путін. Логіка влади» у 2015 році та «Влада Путіна. Навіщо Європі Росія?» у 2021-му, в яких компліментарно описує російського президента. В останній із книг йдеться, що Зайпель – «єдиний західний журналіст, що має прямий доступ до Путіна». 
Німецький журналіст, що випускав хвалебні книги про Путіна, отримав €600 000 від російського олігарха – Cyprus Confidential /Фото 1

Хуберт Зайпель і Володимир Путін. Фото: Getty Images

  • Виток документів продемонстрував, що журналіст підписав «спонсорську угоду» з компанією De Vere Worldwide Corporation з Британських Віргінських островів, яка принесла Зайпелю €610 000. Це підставна фірма, пов’язана з олігархом Мордашовим, вона записана на одного з директорів компанії «Силові машини», що належить Мордашову. Оплата проходила через підконтрольні олігарху офшори. 
  • Виданню Paper Trail Media Зайпель підтвердив отримання цих «спонсорських» грошей, але не вважає це проблемою. Також він послався на пункт угоди, за яким автор книги не має зобов’язань перед спонсором. 
  • Натомість видавець книги компанія Hoffmann und Campe Verlag нічого не знала про цю «спонсорську» угоду. У видавництві наголосили, що журналіст не повинен приховувати конфлікти інтересів, і тепер компанія «залишає за собою право вжити подальших заходів». 

Контекст 

14 листопада Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував розслідування про те, як Кіпр допомагає росіянам обходити санкції, виводити з-під них активи, проводити сумнівні чи незаконні фінансові операції тощо. 

Масштабне розслідування журналістів базується на витоку 3,6 млн документів шести кіпрських компаній. Історію про Зайпеля опублікували Paper Trail Media, журнал Der Spiegel та телеканал ZDF. 

Серед іншого журналісти дізнались, як російський олігарх продавав акції одного з найбільших рекламних холдингів оточенню Путіна, як кіпрське відділення PwC працювало на Мордашова та інших олігархів, допомагаючи їм переписувати активи й обходити санкції тощо. 

Автори розслідування констатували, що Кіпр став ключовим таємним фінансовим центром для «друзів Путіна». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні