Категорія
Новини
Дата

Російські бізнесмени вивели з Європи активи на щонайменше $50 млрд через тиск Путіна та санкції – Bloomberg

Кремль чинить тиск на найбагатших росіян, щоб ті репатріювали їхні активи з країн, які він називає «недружніми», пише Bloomberg. Загальна вартість активів, переведених бізнесменами з лютого 2022 року, становить як мінімум $50 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними агентства, статки виводяться в Росію та «дружні» їй країни, такі як Обʼєднані Арабські Емірати й Казахстан, ця практика почалася незабаром після вторгнення РФ. Серед перших переїздів були сімейні активи мільярдера Андрія Гурʼєва та сталеливарного магната Віктора Рашнікова зі Швейцарії й Кіпру до Росії. Інші, як, наприклад, мільярдер Ігор Алтушкін, зробили це пізніше.
  • Ці зміни руйнують багаторічну практику російських мільярдерів зберігати свої активи в Європі, використовуючи сприятливі для інвесторів правові системи, можливість отримувати дивіденди в іноземній валюті та низькі податки. 
  • Тепер у найбагатших росіян залишається дедалі менше місць, де можна розмістити свої статки, оскільки багато хто перебуває під санкціями США, Великої Британії чи ЄС.
  • Не лише мільярдери переказують свої активи – інші росіяни також переводять активи додому. Цього року до російських «офшорних» зон переїхало 115 компаній, а всього їх стало 254, повідомив перший заступник міністра економіки Ілля Торосов.

Контекст

Припинення дії угод про уникнення подвійного оподаткування зробило невигідним залишатися зареєстрованим у таких місцях, як Європа. Росія ускладнює компаніям виплату дивідендів чи продаж активів організаціям, зареєстрованим у таких юрисдикціях.

Щоб заманити магнатів додому, Кремль використав такі стимули, як місцеві внутрішні «офшорні» зони з низькими податками, які він запровадив у 2018 році та постійно вдосконалює. Росія також підвищила вартість зберігання активів у традиційних сховищах, таких як Кіпр чи Мальта, тоді як холдинги з міжнародними активами, перереєстровані у Росії, можуть претендувати на податкові пільги.

Мільярдери, які не потрапили під санкції, також шукають новий будинок для своїх європейських активів і віддають перевагу юрисдикціям, які Кремль вважає дружніми. Сталеливарний магнат Володимир Лісін і транспортний холдинг Globaltrans Investment Plc переїхали в Абу-Дабі з Кіпру, а друга за величиною російська золотодобувна компанія Polymetal International Plc перереєструвалася в Казахстані минулого місяця.

Минулого місяця акціонери United Medical Group CY Plc та MD Medical Group Investments Plc, контрольованих магнатами Ігорем Шиловим та Марком Курцером, схвалили переїзд компаній з Кіпру до Росії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні