Категорія
Новини
Дата

Низка країн ЄС добиватиметься загальноблокового обмеження цін на газ

Група країн Європейського союзу хоче підштовхнути Брюссель до підготовки планів цього тижня щодо встановлення загальноблокового обмеження цін на газ, йдеться у проекті листа, з яким ознайомився Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше цього місяця ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але уникав обмеження цін на газ. Ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.
  • Прихильники планують посилити тиск на Брюссель листом з проханням до Європейської комісії внести пропозиції щодо граничної ціни на газ для обговорення на зустрічі міністрів енергетики ЄС у пʼятницю, 30 вересня, після чого якнайшвидше буде подана законодавча пропозиція.
  • «Ми визнаємо зусилля, зроблені Комісією, та заходи, які вона запропонувала для подолання кризи. Але нам ще належить вирішити найсерйознішу проблему: оптову ціну на природний газ», – йдеться у чернетці листа, опублікованій агентством.
  • Представники ЄС заявили, що близько 10 країн розглядають можливість підписання листа, зокрема Бельгія, Італія, Польща, Мальта та Греція.
  • У листі, адресованому комісару ЄС з енергетики Кадрі Сімсон, міститься заклик до обмеження цін на всі оптові угоди з газом. Дипломати вели переговори щодо листа у понеділок, і його зміст ще може змінитися.
  • У проєкті йдеться, що обмеження цін на газ допоможе країнам приборкати «невиправданий інфляційний тиск», що припадає на домогосподарства та підприємства, і воно може бути розроблено таким чином, щоб забезпечити надійність постачання.
  • Інші держави виступають проти обмеження цін на газ, що викликає сумніви, що хоч якась пропозиція ЄС отримає достатню підтримку.
  • Німеччина, Нідерланди та Данія заявляють, що обмеження цін може поставити під загрозу безпеку поставок, підірвавши здатність ЄС залучити постачання газу цієї зими.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, у тому числі збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

Країни ЄС обговорюють ці пропозиції та прагнуть схвалити їх, коли міністри енергетики ЄС зустрінуться у пʼятницю на екстрене засідання.

Тим часом інші пропозиції ЄС перебувають у розробці, включаючи підтримку ліквідності для енергетичних компаній та додаткові заходи щодо зниження цін на газ.

Очікувалося, що цього тижня Комісія опублікує оновлену інформацію про нові заходи, які вона вивчає, але офіційні особи ЄС заявили у понеділок, що це відбудеться на початку жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні