Категорія
Новини
Дата

Низка країн ЄС лобіює захист секторів від антиросійських санкцій. Йдеться про винятки для алмазів, урану й нафти – NYT

З лютого Євросоюз ввів санкції проти Росії щодо 1236 осіб та 155 компаній, заморозивши активи й заблокувавши доступ до блоку. Водночас навіть зараз деякі товари й сектори залишаються у безпеці через інтенсивні закулісні переговори та «викручування рук» деякими країнами і приватним бізнесом для захисту секторів, пише The New York Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄС заборонив торгівлю продуктами майже 1000 категорій та сотень підкатегорій, запровадив майже повне ембарго на російську нафту. Близько однієї третини експорту блоку до Росії у вартісному вираженні та дві третини імпорту було заборонено.
  • Водночас бельгійці намагаються зберегти торгівлю російськими діамантами, греки безперешкодно постачають російську нафту, а Франція та низка інших країн досі імпортують російський уран для виробництва атомної енергії.
  • Так, експорт необроблених алмазів дуже вигідний для Росії, і вони й далі надходять у бельгійський порт Антверпен, історично важливий алмазний вузол. Торгівля на суму €1,8 млрд на рік була захищена в ході послідовних раундів санкцій блоку. У вересні російську компанію «Алроса» не включили до списку санкцій, і вона продовжує експорт до Євросоюзу, принаймні, доки не будуть узгоджені чергові санкції.
  • Більшість винятків не були такими чіткими, як алмази, тому що вони стосувалися складніших галузей і послуг або стосувалися більш ніж однієї країни.
  • Під цю категорію підпадає уран, який експортується з Росії для використання у виробництві атомної енергії. Атомні електростанції у Франції, Угорщині, Словаччині, Фінляндії та в інших країнах залежать від російського експорту урану. Сума операції складає €200 млн, за даними Greenpeace, яка лобіює заборону.
  • Одними з найбільш складних лобістських зусиль щодо захисту європейської промисловості від санкцій є спроба грецьких дипломатів дозволити грецьким танкерам перевозити російську нафту до країн, що не входять до Європи. Це сприяє одному з найбільших потоків доходів Кремля. Згідно з інформацією, зібраною з платформи морських даних MarineTraffic, більш як половина суден, що перевозять російську нафту, належить Греції.
  • «Навіть якщо економічні вигоди від таких винятків важко визначити з політичної точки зору, постійний захист деяких товарів та галузей викликає неприязнь серед членів ЄС», – ідеться в матеріалі. Деякі європейські уряди зазнають великих ударів через санкції, щоб підтримати Україну, жертвуючи доходами та робочими місцями, і вони озлоблені через те, що їхні партнери по блоку продовжують наполегливо захищати свої інтереси.

Контекст

Попередня спроба ЄС ухвалити великий пакет санкцій у травні вилилася в тижні суперечок, оскільки країни на чолі з Угорщиною відмовлялися погодитися на ембарго на російську нафту доти, доки їм не буде надано виняток, що дозволяє їх нафтопереробним заводам продовжувати імпорт.

У вересні група держав-членів ЄС наполягала на посиленні санкцій проти Росії, зокрема на виключенні більшої кількості банків із мережі обміну повідомленнями Swift та забороні на імпорт алмазів. 

6 жовтня Європейський Союз офіційно повідомив про ухвалення восьмого пакета санкцій проти Росії у відповідь на «анексію» українських територій. Забороняється транспортування російської нафти (з грудня 2022 року) та нафтопродуктів (з лютого 2023 року) до третіх країн, а також надання повʼязаних із ними фінансових та інших послуг. Цінова стеля оформлена як виняток із загальної заборони, якщо нафта і нафтопродукти куплені дешевше за встановлену ціну.

Розширюється заборона імпорту металопродукції з РФ, а також інших груп товарів, включно з целюлозно-паперовими, пластиком та косметикою, а також на елементи, що використовуються в ювелірній промисловості, такі як каміння й дорогоцінні метали, які загалом приносять Росії значні доходи. Забороняється надання криптогаманців, послуг обліку та зберігання криптоактивів резидентам та громадянам Росії незалежно від суми.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні