Категорія
Новини
Дата

ЄС офіційно запровадив восьмий пакет санкцій проти Росії. Що він передбачає

2 хв читання

Європейський Союз офіційно повідомив про ухвалення восьмого пакету санкцій проти Росії у відповідь на «анексію» українських територій. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Ради ЄС.

Ключові факти

  • Забороняється транспортування російської нафти (з грудня 2022 року) та нафтопродуктів (з лютого 2023 року) до третіх країн, а також надання повʼязаних із ними фінансових та інших послуг. Цінова стеля оформлена як виняток із загальної заборони, якщо нафта і нафтопродукти куплені дешевше за встановлену ціну.
  • Розширюється заборона імпорту металопродукції з РФ, а також інших груп товарів, включаючи целюлозно-паперові, пластики та косметику, а також на елементи, що використовуються в ювелірній промисловості, такі як каміння та дорогоцінні метали, які загалом приносять Росії значні доходи. 
  • Забороняється надання криптогаманців, послуг обліку та зберігання криптоактивів резидентам та громадянам Росії незалежно від суми.
  • До списку санкцій внесено Російський морський регістр судноплавства.
  • Рада ЄС також вирішила розширити критерії для включення до санкційних списків, щоб включити можливість карати тих, хто сприяє обходу санкцій ЄС.
  • Забороняється громадянам ЄС обіймати будь-які посади в керівних органах деяких російських державних чи контрольованих державою юридичних осіб, організацій чи органів.
  • Географічне охоплення обмежень, запроваджених 23 лютого, які включають, зокрема, заборону на ввезення товарів з непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей, буде поширене також на непідконтрольні українському уряду території Запорізької та Херсонської областей.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Штати також заявили, що вони запровадять нові санкції проти Росії за фейкові референдуми та спроби анексії, пише Reuters, а керівництво Європейського Союзу запропонувало запровадити додаткові санкції.

Група держав-членів ЄС наполягає на посиленні санкцій проти Росії, у тому числі на виключенні більшої кількості банків із мережі обміну повідомленнями Swift та забороні на імпорт алмазів. Наразі блок розробляє восьмий пакет санкцій у звʼязку з війною в Україні. Країни, включаючи Польщу та країни Балтії, вимагають нових санкцій, які також будуть націлені на предмети розкоші та російські галузі інформаційних технологій, кібербезпеки та програмного забезпечення у відповідь на погрози президента РФ Володимира Путіна цього тижня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні