Категорія
Новини
Дата

ЄС офіційно запровадив восьмий пакет санкцій проти Росії. Що він передбачає

Європейський Союз офіційно повідомив про ухвалення восьмого пакету санкцій проти Росії у відповідь на «анексію» українських територій. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Ради ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Забороняється транспортування російської нафти (з грудня 2022 року) та нафтопродуктів (з лютого 2023 року) до третіх країн, а також надання повʼязаних із ними фінансових та інших послуг. Цінова стеля оформлена як виняток із загальної заборони, якщо нафта і нафтопродукти куплені дешевше за встановлену ціну.
  • Розширюється заборона імпорту металопродукції з РФ, а також інших груп товарів, включаючи целюлозно-паперові, пластики та косметику, а також на елементи, що використовуються в ювелірній промисловості, такі як каміння та дорогоцінні метали, які загалом приносять Росії значні доходи. 
  • Забороняється надання криптогаманців, послуг обліку та зберігання криптоактивів резидентам та громадянам Росії незалежно від суми.
  • До списку санкцій внесено Російський морський регістр судноплавства.
  • Рада ЄС також вирішила розширити критерії для включення до санкційних списків, щоб включити можливість карати тих, хто сприяє обходу санкцій ЄС.
  • Забороняється громадянам ЄС обіймати будь-які посади в керівних органах деяких російських державних чи контрольованих державою юридичних осіб, організацій чи органів.
  • Географічне охоплення обмежень, запроваджених 23 лютого, які включають, зокрема, заборону на ввезення товарів з непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей, буде поширене також на непідконтрольні українському уряду території Запорізької та Херсонської областей.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Штати також заявили, що вони запровадять нові санкції проти Росії за фейкові референдуми та спроби анексії, пише Reuters, а керівництво Європейського Союзу запропонувало запровадити додаткові санкції.

Група держав-членів ЄС наполягає на посиленні санкцій проти Росії, у тому числі на виключенні більшої кількості банків із мережі обміну повідомленнями Swift та забороні на імпорт алмазів. Наразі блок розробляє восьмий пакет санкцій у звʼязку з війною в Україні. Країни, включаючи Польщу та країни Балтії, вимагають нових санкцій, які також будуть націлені на предмети розкоші та російські галузі інформаційних технологій, кібербезпеки та програмного забезпечення у відповідь на погрози президента РФ Володимира Путіна цього тижня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні