Категорія
Новини
Дата

Нобелівську премію з економіки присудили за дослідження впливу інститутів на розвиток країн

1 хв читання

Американські науковці Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон із Массачусетського технологічного інституту та Джеймс Робінсон з Університету Чикаго, стали лауреатами Нобелівської премії з економіки 2024 року, йдеться в пресрелізі Нобелівського комітету 14 жовтня. Премію присудили за дослідження того, «як формуються інститути і як вони впливають на добробут».

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Деталі

  • Науковці аналізували, як політичні та економічні інститути держави впливають на економічний розвиток країн. Робінсон і Аджемоглу – автори бестселерів «Чому нації занепадають» та «Вузький коридор» .
  • Лауреати показали важливість суспільних інститутів для процвітання країни: суспільство, де немає верховенства закону та інститутів, де експлуатується населення, не генерує зростання або змін на краще, і дослідження лауреатів допомагають зрозуміти причину цих процесів, йдеться в пресрелізі.
Нобелівську премію з економіки присудили за дослідження впливу інститутів на розвиток країн /Фото 1

Цитата

«Зменшення величезної різниці в доходах між країнами є одним із найбільших викликів сучасності. Лауреати продемонстрували важливість суспільних інститутів для досягнення цієї мети», – сказав Якоб Свенссон, голова Комітету з присудження премії в галузі економічних наук.

Контекст

Премія з економіки за 2024 рік стала 56-ю з 1969 року. Премію з економіки, на відміну від Нобелівських премій з фізіології та медицини, фізики, хімії, літератури та Премії миру, заснував не сам Альфред Нобель, а Шведський національний банк 1968 року. 

Грошовий еквівалент премії – 11 млн шведських крон, що за поточним курсом становить понад $1 млн.

У 2023 році премію отримала Клаудія Голдін «за допомогу в розумінні становища жінок на ринку праці». 

У 2022 році лауреатами премії з економіки стали американці Бен Бернанке, Дуглас Даймонд і Філіп Дібвіг «за дослідження банків і фінансових криз».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд