Категорія
Новини
Дата

Nokia просить у США дозволу на постачання обладнання до Росії – РБК

Один із найбільших виробників телекомунікаційного обладнання у світі фінська Nokia запросила експортні ліцензії на його постачання до Росії у Бюро промисловості та безпеки США та МЗС Фінляндії. Про це пише РБК із посиланням на джерела, близькі до одного з операторів звʼязку та російського уряду.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дозвіл регулятора зі США знадобився, оскільки Nokia в 2016 році поглинула франко-американського виробника обладнання Alcatel-Lucent і частину патентів записано на місцеві компанії. Запит до фінського регулятора був потрібний, оскільки передбачається, що обладнання поставлятиметься з цієї країни, пише видання. 
  • Йдеться не про постачання обладнання для розширення мереж, а про запчастини, необхідні для підтримки нормального функціонування існуючих мереж протягом трьох років, наголосив співрозмовник видання. За його словами, переговори з усіма замовниками перебувають у завершальній стадії.
  • Два джерела, близькі до одного з операторів звʼязку, повідомили, що Nokia рекомендувала своїм клієнтам звертатися за технічною підтримкою до російського ТОВ «Телесистеми Сервіс» (Т.С.С). «Наразі ця компанія готується укладати угоди на технічну підтримку встановленого в операторів обладнання Nokia з 1 січня 2023 року. У ній працюватиме частина співробітників російських юросіб фінської компанії», – пояснив один із співрозмовників. 

Контекст

Після повномасштабного вторгнення РФ в в Україну та запровадження санкцій найбільші світові виробники телекомунікаційного обладнання, зокрема Nokia, Ericsson, Huawei, Cisco та інші, призупинили постачання продукції до Росії. 

Пізніше США частково виключили із списку санкцій телекомунікаційне та інтернет-обладнання. Але, незважаючи на це, у квітні Nokia все ж таки заявила, що готується піти з російського ринку. Представник Nokia заявляв, що компанія планує забезпечити підтримку роботи мереж і хоче звернутися по необхідні ліцензії, щоб не попасти під санкції.

У серпні Reuters з посиланням на представника Nokia писав, що компанія планує закрити більшу частину свого бізнесу у Росії. За даними агентства, компанія мала близько 2000 співробітників у Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні