Категорія
Новини
Дата

«Норнікель» Потаніна планує перенести частину торгівлі в ОАЕ

Російська гірничо-металургійна компанія «Норільський нікель» зареєструвала підрозділ у Дубаї, пише Bloomberg. Усе більше російських сировинних компаній переміщуються до ОАЕ, щоб продовжити торгівлю.

Ключові факти

  • Згідно з документами, компанія зареєстрована під назвою Greenwich Holdings Limited у фінансовому районі Дубая у грудні минулого року.
  • Новий холдинг, який поки що має невелику команду та юриста у якості директора, може згодом розширитися, оскільки «Норнікель» планує виконувати деякі торгові й адміністративні функції з Дубая, кажуть джерела.
  • В ОАЕ спостерігається приплив російських підприємств, торговців сировинними товарами та емігрантів, які шукають притулку від санкцій. 
  • Інші російські сировинні компанії також присутні в ОАЕ, оскільки прагнуть полегшити закордонні операції. Деякі європейські й американські банки та клієнти уникають російських компаній, навіть якщо самі компанії не піддаються санкціям.
  • «Норнікелю» вдалося уникнути санкцій, але він, як і раніше, стикається з перебоями в логістиці, страхуванні, банківській справі й судноплавстві через наслідки війни. І США, і Велика Британія запровадили санкції проти головного акціонера та президента компанї Володимира Потаніна.
  • У липні «Норільський нікель» продав свого американського дистрибʼютора фірмі в Каліфорнії. Два банки, з якими працював торговий підрозділ компанії, заблокували його рахунки, що призвело до форс-мажорних обставин за деякими угодами, повідомляють джерела.
  • Компанія, яка також має великий торговельний підрозділ у Цузі, Швейцарія, змушена скоротити свої продажі в Європі, колись її найбільшому ринку, оскільки повʼязані з війною санкції відлякали деяких клієнтів. «Норнікель» перенаправив продажі в Азію, які за перше півріччя зросли вдвічі та склали приблизно 50% від загального обсягу, повідомила компанія 2 серпня.

Контекст

«Норнікель» контролює приблизно десяту частину світового ринку нікелю. У грудні стало відомо, що «Норнікель» розглядає можливість скорочення виробництва нікелю, оскільки деякі європейські покупці уникають поставок із Росії, а також на тлі потенційного профіциту.

«Норнікель» переглядав свою стратегію та налагоджував тісніші звʼязки з такими країнами, як Китай, Туреччина й Марокко, через західні санкції щодо російської економіки.

Західні уряди утримуються від ударів по «Норнікелю», памʼятаючи про збої на ринках алюмінію після того, як у 2018 році проти суперника Потаніна Олега Дерипаски та його групи «Русал» були запроваджені санкції.

За оцінками американського Forbes, статки Потаніна становлять $26,4 млрд, що робить його 51-ю найбагатшою людиною у світі. У 2022 році він посів друге місце в списку найбагатших бізнесменів Росії. Російський Forbes оцінює його статки у $17,3 млрд. 

Цьогоріч «Норільський нікель» планував скоротити виробництво нікелю та кобальту, ключових для акумуляторних батарей, у звʼязку з затримкою ремонту заводу й пожежею на НПЗ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні