Категорія
Новини
Дата

Російський мільярдер Лісін перевів активи з Кіпру до Абу-Дабі

Російський мільярдер Лісін перевів активи з Кіпру до Абу-Дабі /Getty Images

Getty Images

Російський мільярдер Володимир Лісін, статки якого становлять близько $23 млрд, перевів свої частки в «Новолипецькому металургійному комбінаті» та «ПГК» з Кіпру до компаній в ОАЕ, пише Bloomberg. Йдеться про зареєстровані в Абу-Дабі фірми Serenity II Holdings та Nebula II Holdings.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Більшість статку Лісіна повʼязана з його 79,3% акцій «Новоліпецького металургійного комбінату», виробника металу, що котирується на біржі. 
  • Згідно з інформацією на сайті компанії, станом на грудень 2022 року він володів акціями через кіпрську холдингову компанію Fletcher Group Holdings.
  • Лісін не перебуває під санкціями США, Великої Британії чи Європейського союзу.
  • Російські магнати попрямували до Обʼєднаних Арабських Еміратів після вторгнення Володимира Путіна в Україну, у тому числі через низькі податки. 
  • Там також відкрили місцеві торгові точки «Сибірська вугільна енергетична компанія» та виробник добрив «ЄвроХім», заснований мільярдером Андрієм Мельниченком.
  • Російський уряд заохочує багатих повертати свої гроші додому, пропонуючи внутрішні «офшорні» зони з низькими податками та підвищуючи вартість зберігання активів у традиційних гаванях, таких як Кіпр чи Мальта. 
  • Хоча спочатку цей варіант обирали небагато бізнесменів, тепер він також набирає популярності, оскільки санкції не залишили багатим росіянам багато варіантів для управління своїм багатством.
  • Сімейний холдинг Саїда Керімова, сина російського мільярдера Сулеймана Керімова, що знаходиться під санкціями, і Андрія Гурʼєва, засновника «ФосАгро», що знаходиться під санкціями Великої Британії, в 2022 році перемістили фірми в російські низькоподаткові зони.
  • Сталеварний магнат Віктор Рашніков перемістив свою частку в одному з найбільших виробників сталі в країні від компанії на Кіпрі до Росії.

Контекст

У вересні журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили, що сталь корпорації Лісіна систематично постачалася на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї. Йдеться про Російський федеральний ядерний центр – всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Забабахіна. «Схеми» знайшли контракти на постачання електротехнічної сталі у 2017 році. Інститут Забабахіна розробляє та випробовує ядерні й термоядерні боєприпаси.

Група НЛМК з обігом у понад $16 млрд – це металургійна імперія Лісіна. Новолипецький металургійний комбінат – ключове підприємство групи. НЛМК займається як видобутком сировини, так і виробництвом продукції зі сталі.

Головною компанією групи в Росії є ПАО «НЛМК». У ній Лісін – голова ради директорів. 79% акцій НЛМК належало кіпрській Fletcher Group Holdings Limited, у якій Володимир Лісін є директором.

Володимир Лісін постачав сталь російським компаніям, які виробляють ядерну зброю та балістичні ракети, йдеться у розслідуванні The Times. Зараз, крім України, санкції проти нього запровадила лише Австралія. Компанія Лісіна поставляла для ВПК сталевий листовий прокат, конструкційну нержавіючу сталь, слабомагнітні сплави, електротехнічну стрічку, сталь Armco і холоднокатану плаковану сталь.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні