Категорія
Новини
Дата

Російський мільярдер Лісін перевів активи з Кіпру до Абу-Дабі

2 хв читання

Російський мільярдер Лісін перевів активи з Кіпру до Абу-Дабі /Getty Images

Getty Images

Російський мільярдер Володимир Лісін, статки якого становлять близько $23 млрд, перевів свої частки в «Новолипецькому металургійному комбінаті» та «ПГК» з Кіпру до компаній в ОАЕ, пише Bloomberg. Йдеться про зареєстровані в Абу-Дабі фірми Serenity II Holdings та Nebula II Holdings.

Ключові факти

  • Більшість статку Лісіна повʼязана з його 79,3% акцій «Новоліпецького металургійного комбінату», виробника металу, що котирується на біржі. 
  • Згідно з інформацією на сайті компанії, станом на грудень 2022 року він володів акціями через кіпрську холдингову компанію Fletcher Group Holdings.
  • Лісін не перебуває під санкціями США, Великої Британії чи Європейського союзу.
  • Російські магнати попрямували до Обʼєднаних Арабських Еміратів після вторгнення Володимира Путіна в Україну, у тому числі через низькі податки. 
  • Там також відкрили місцеві торгові точки «Сибірська вугільна енергетична компанія» та виробник добрив «ЄвроХім», заснований мільярдером Андрієм Мельниченком.
  • Російський уряд заохочує багатих повертати свої гроші додому, пропонуючи внутрішні «офшорні» зони з низькими податками та підвищуючи вартість зберігання активів у традиційних гаванях, таких як Кіпр чи Мальта. 
  • Хоча спочатку цей варіант обирали небагато бізнесменів, тепер він також набирає популярності, оскільки санкції не залишили багатим росіянам багато варіантів для управління своїм багатством.
  • Сімейний холдинг Саїда Керімова, сина російського мільярдера Сулеймана Керімова, що знаходиться під санкціями, і Андрія Гурʼєва, засновника «ФосАгро», що знаходиться під санкціями Великої Британії, в 2022 році перемістили фірми в російські низькоподаткові зони.
  • Сталеварний магнат Віктор Рашніков перемістив свою частку в одному з найбільших виробників сталі в країні від компанії на Кіпрі до Росії.

Контекст

У вересні журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили, що сталь корпорації Лісіна систематично постачалася на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї. Йдеться про Російський федеральний ядерний центр – всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Забабахіна. «Схеми» знайшли контракти на постачання електротехнічної сталі у 2017 році. Інститут Забабахіна розробляє та випробовує ядерні й термоядерні боєприпаси.

Група НЛМК з обігом у понад $16 млрд – це металургійна імперія Лісіна. Новолипецький металургійний комбінат – ключове підприємство групи. НЛМК займається як видобутком сировини, так і виробництвом продукції зі сталі.

Головною компанією групи в Росії є ПАО «НЛМК». У ній Лісін – голова ради директорів. 79% акцій НЛМК належало кіпрській Fletcher Group Holdings Limited, у якій Володимир Лісін є директором.

Володимир Лісін постачав сталь російським компаніям, які виробляють ядерну зброю та балістичні ракети, йдеться у розслідуванні The Times. Зараз, крім України, санкції проти нього запровадила лише Австралія. Компанія Лісіна поставляла для ВПК сталевий листовий прокат, конструкційну нержавіючу сталь, слабомагнітні сплави, електротехнічну стрічку, сталь Armco і холоднокатану плаковану сталь.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні